Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fritt fram för amning

Många mammor kan tycka att det känns obekvämt att amma offentligt.

Nu ska det bli ändring på det.

Annons

Amningsvänliga kaféer ska nu märkas ut. 

– Vi vill normalisera amning. Det är inte provocerande att någon ger sitt barn mat, säger Martina Hofmann von Baltenean som är en av tolv medlemmar i Amningshjälpens nystartade lokalgrupp i Gävleborg.

Hon står inne på Wayne´s Coffee på Drottninggatan 4 och guppar Henning som nyss fyllt sex månader i en bärsele på magen.

Överallt står det barnvagnar. Ett tjugotal mammor, några pappor och ett helt gäng med bebisar har samlats på kaféet.

Så ser det ofta ut på Wayne´s.

– Vi valde det här stället för att det alltid är så mycket föräldrar och barn här, säger Evelina Fredriksson, kontaktperson för Amningshjälpen i Gävleborg.

Den här dagen har de kommit för att dra igång den nationella kampanjen "Du kan amma här!" i Gävle. Studieförbundet Sensus står bakom kampanjen.

– Vi vill att det ska finnas ställen att gå till där man inte behöver skämmas eller skyla sig, säger Evelina Fredriksson.

Matställen som sällar sig till kampanjen får ett klistermärke föreställandes en person som ammar att sätta på dörren. Symbolen betyder att det är fritt fram att ge sina bebisar mat i lokalen.

Barnvänliga Wayne´s Coffee utnämndes i samband med kampanjstarten till Gävles första amningskafé. Diplom och klistermärken delades ut till ägaren Ahmet Yilmaz.

– Det är mest barnfamiljer som kommer hit. De kan lämna barnvagnarna utanför fönstret och ha uppsikt över dem. Jag tycker att det är trevligt, säger han.

Anna Maria Eriksen, en av mammorna på kaféet, tycker att det är bra att matställen ska märkas med amningssymbolen.

– Jag skulle mycket hellre gå till ett ställe som har den här symbolen på dörren än någon annanstans, säger hon.