Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frivilliga Flygkåren övar i Gävle

Det kommer att brumma i luften i Gävle med omnejd på måndag och tisdag då börjar nämligen övningar med Frivilliga Flygkåren.

Ute på Rörberg hos Gävlebygdens flygklubb står det redan ett tiotal parkerad plan på gräsmattan.

Runt 100 personer kommer att delta i en stor utbildning med övningar i Marma och Gävle. Det är en samverkansutbildning mellan Frivilliga Flygkåren och myndigheter som är ansvariga för samhällets beredskap i kris.

Det är först utbildning under helgen och på måndag och tisdag är det övningar. Då är det en tänkt att en storm i "Gudruns" storlek har lamslagit länet med bland annat försvunna kanotister, oljeutsläpp och förstörda kraftledningar.

Bland de hundra frivilliga som deltar under de här fyra dagarna, är det 24 piloter och 15 flygplan som är med.

– Vi kommer till exempel att lotsa fram bandvagnar och vi kommer att flyga lågt för att kunna hitta en skada. Vi flyger då på cirka 50 meter över hinder, säger Lars-Göran Johansson, Frivilliga Flygkåren.

Tre piloter från Östersund packar ur sitt plan.

– Det tog en timme och fyrtio minuter att flyga hit. Det ska bli intressant och lärorikt att vara med på övningarna, säger Bernth Norberg, pilot.

Det brummar, ett plan byter parkeringsplats.

– Här har du planernas plan! En Piper Super Cub. Jag har flugit den här individen, det gick jättebra. Det är så jag vill ut och flyga en sväng, säger Lars-Göran Johansson.