Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frivilliga Flygkåren övar i Gävle

Det kommer att brumma i luften i Gävle med omnejd på måndag och tisdag då börjar nämligen övningar med Frivilliga Flygkåren.

Annons

Ute på Rörberg hos Gävlebygdens flygklubb står det redan ett tiotal parkerad plan på gräsmattan.

Plan parkerade vid Gävlebygdens Flygklubb på Rörberg för att delta i en stor regional samverkansutbildning i Gävleborgs- och Uppsala län mellan Frivilliga Flygkåren och myndigheter ansvariga för samhällets krisberedskap.

Runt 100 personer kommer att delta i en stor utbildning med övningar i Marma och Gävle. Det är en samverkansutbildning mellan Frivilliga Flygkåren och myndigheter som är ansvariga för samhällets beredskap i kris.

Det är först utbildning under helgen och på måndag och tisdag är det övningar. Då är det en tänkt att en storm i "Gudruns" storlek har lamslagit länet med bland annat försvunna kanotister, oljeutsläpp och förstörda kraftledningar.

Bland de hundra frivilliga som deltar under de här fyra dagarna, är det 24 piloter och 15 flygplan som är med.

Bandvagnar

Lars-Göran Johansson ansvarig för all verksamhet inom FFK, Frivilliga Flygkåren.

– Vi kommer till exempel att lotsa fram bandvagnar och vi kommer att flyga lågt för att kunna hitta en skada. Vi flyger då på cirka 50 meter över hinder, säger Lars-Göran Johansson, Frivilliga Flygkåren.

Bernth Norberg, Ville Nilsson och Kjell-åke Jonsson från Östersund är tre av 107 deltagare i fyra dagars utbildningen med start på lördagen.

Tre piloter från Östersund packar ur sitt plan.

– Det tog en timme och fyrtio minuter att flyga hit. Det ska bli intressant och lärorikt att vara med på övningarna, säger Bernth Norberg, pilot.

Det brummar, ett plan byter parkeringsplats.

– Här har du planernas plan! En Piper Super Cub. Jag har flugit den här individen, det gick jättebra. Det är så jag vill ut och flyga en sväng, säger Lars-Göran Johansson.

En Piper Super Cub.

En Piper den har vingarna lågt nedanför där man sitter.

En  Cessna 172 har vingarn över där man sitter.