Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fru Anka skapar uppståndelse i KD

KD-ledaren Göran Hägglund tycker inte att Hollywoodfrun Anna Ankas åsikter om kvinnors roll passar hos Kristdemokraterna. Hans partisekreterare, Gävlebon Lennart Sjögren, som tidigare välkomnat henne till KD tar nu tillbaka sitt uttalande.

Annons

Tv-programmet Svenska Hollywoodfruar har inte bara skapat uppståndelse i medier. Nu har det skett också hos KD. Orsaken är att partisekreteraren Lennart Sjögren välkomnat en av huvudrollsinnehavarna, Anna Anka, gift med artisten Paul Anka, till partiet.
På debattsajten Newsmill skrev hon i veckan att det är synd om svenska män, eftersom det i Sverige är tillåtet för kvinnor, efter att de ”fångat” en man, att förfalla, klä sig slafsigt och strunta i mannens behov. Anna Anka tycker inte att det är underligt att många väljer att skilja sig.

Sjögren backar

Anna Anka har också uttryckt en önskan att engagera sig politiskt, kanske i Kristdemokraterna. Till expressen.se uppgav i veckan partisekreteraren Lennart Sjögren att ”alla som delar våra värderingar om människors lika värde och familjens betydelse är välkomna hos oss. I vårt parti är det högt i tak”.

Sjögrens uttalande fick Kristdemokratiska kvinnoförbundet att gå i taket. I ett pressmeddelande understryker ordförande Maria Fälth att Anna Ankas normer inte är i enlighet med kristdemokratisk ideologi. ”Kvinnans roll får inte förminskas till att vara en mans prydnad”, skriver Fälth.

När TT talade med Sjögren på fredagen backade han från sitt tidigare uttalande.

– Det gick lite fort. Jag hade inte läst Anna Ankas debattartikel på Newsmill. Med hennes människosyn och värderingar så tror jag inte att hon skulle trivas hos kristdemokraterna.

”Tyckarelit” bestämmer

Partiledaren Göran Hägglund har den senaste tiden själv gått till attack mot en vänsterliberal ”tyckarelit” som vill bestämma vad folk ska tycka. Men Anna Ankas åsikter ger han ändå inte mycket för.

– Alla människor är välkomna att ansöka om medlemskap i Kristdemokraterna, men det lilla jag läst och sett om personen Anna Anka får mig knappast att tro att hon har värderingar som gör att hon hör hemma hos oss.

TT

Mer läsning

Annons