Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frukost i stället för lunch?

Annons

För någon månad sedan publicerades en artikel om svenska skolbarns näringstillstånd i den ansedda tidskriften Pediatrics. Rapporten har nu blivit föremål för en analys på svenska (Lars Breimer: ”Forskningsfronten – bli smart, ät folat”, 2011).

Studien gjordes på 15-åringar i Örebro och Stockholm, antal 386. Det visade sig att summan av skolbetygen korrelerade väl med elevernas folatintag. Folat är ett samlingsnamn för vitamin B9. Det vanligaste folatet vid bristbehandling är folsyra.

Den här studien väcker funderingar. Det finns två stora problem hos tonåringar, dygnsrytm och måltidsrytm.

Många tonåringar har en benägenhet att arbeta med sina datorer långt in på morgontimmarna. Efter en kort sömn kommer de till skolan utan frukost. Där fyller de på med cocacola och chips. Därmed knäcks aptiten även till lunch.

För att hjälpa våra ungdomar med de här problemen borde vi överväga att förbjuda utbudet av godis och skräpmat i närheten av skolorna. Dessutom borde vi byta ut skollunchen mot skolfrukost, en buffé som på hotellen mellan klockan 08 och 10.

När ungdomarna har tagit sig till skolan, har magen hunnit vakna. Om det finns alternativ kan skolbarnen välja efter egen smak (gröt, fil, mjölk, flingor, bröd, ägg, pålägg, frukt, grönsaker).

Alla vet från sina resor att man klarar en hel arbetsdag efter frukost på hotellet. Varför inte ge våra skolbarn motsvarande förmåner? Arbetsresa som arbetsresa.

Bo Norberg
red rondellen.net

Mer läsning

Annons