Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fuglesang i rymden igen

Rymdfärjan Discovery har skjutits upp från Kennedy Space Center i Florida. Ombord finns svenske Christer Fuglesang som gör sin andra rymdfärd.

Uppskjutningen gick helt enligt planerna och efter drygt åtta minuters uppstigning lade sig Discovery i omloppsbana runt jorden.

Annons

- Det var ett väldigt minnesvärt ögonblick att få se Christer stiga till skyn i den varma augustinatten i Florida. Marken vibrerade då kraften från enorma raketen frigjordes. Allting gick väldigt bra, säger Olle Norberg, generaldirektör för Rymdstyrelsen, till TT.

Norberg, som var på plats vid uppskjutningen, glädjer sig åt att Fuglesang återigen får se ISS.

- Kul för Christer att få komma fram till ISS och se den nästan färdigbyggd. Det var ju tre år sedan han var där sist.

Nervositeten har släppt och det svenska teamet ska nu fira genom att äta den traditionella mat som äts varje gång en färja skjutits upp - stuvade bönor och majsbröd.
- Det är en väldigt härlig stämning här på Kennedy Space Center. Anspänningen har släppt totalt, säger Norberg.

Det är Nasas 128:e uppdrag i rymden med den åldrande rymdfärjeflottan. Under den 13 dagar långa resan ska Discovery leverera utrusning och förnödenheter till rymdstationen ISS. Tre rymdpromenader står på programmet och Fuglesang ska delta i två av dem.

Discovery ska enligt planerna docka med rymdstationen ISS på söndag kväll (natten till måndagen svensk tid).

Fuglesang och de övriga sex i besättningen hade spänt fast sig i sina säten på rymdfärjan Discovery för tredje gången på mindre än en vecka. Det första försöket att komma iväg stoppades i tisdags av åskoväder vid Kennedy Space Center i Florida, och en krånglande bränsleventil fick teknikerna att avbryta det andra försöket i onsdags morse. Osäkerheten kring ventilen fick Nasas experter att skjuta på planerna ytterligare en gång, från fredag till lördag morgon.

En stund före midnatt avslutades tankningen av Discovery. Den externa tanken fylldes med nästan två miljoner liter flytande väte och syre. Beräknat på ett literpris på 50 cent kostar en full rymdfärjetank en miljon dollar, motsvarande cirka 7,1 miljoner svenska kronor.

Ombord på Discovery finns sju ton utrustning som ska fraktas till internationella rymdstationen ISS, som närmar sig fullbordan efter mer än tio år.

Utöver de sju besättningsmedlemmarna finns ytterligare sex levande varelser ombord på rymdfärjan. Det är sex möss. Tre av dem har genmanipulerats för att användas i forskning kring förlust av benmassa, i hopp om att hitta nya behandlingar mot benskörhet.

Under natten, svensk tid, inför uppskjutningen skickade Fuglesang flera inlägg på mikrobloggen twitter. I det sista, skickat omkring fem timmar före starttiden, skrev han:

"T-4:50 Åt min hamburgare. Påklädning om 20 min. "Signing off" igen och hoppas var tillbaka on-line om 2 veckor (och inte tidigare:-) )"

Mer läsning

Annons