Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulks på Ramble i Bäck

Levon Helm (1940–2012), sångare och trumslagare i The Band, gick ur tiden, saknad av många. När The Band spelat sin sista vals, fortsatte Helm att sprida sina musikaliska lekar med sina vänner och för en allt större publik – efter att ha tillfrisknat från strupcancer – i The Barn i Woodstock, New York.

Annons

Föreställningarna kallades ”Midnight Ramble” och fortsätter efter Helms död i april 2012. Ett antal av spelningarna finns på CD: Midnights ramble Sessions I, II (2006) och III (2012) och Helms egna mycket starka plattor ”Dirt farmer” (2007), ”Electric dirt” (2009) och ”Ramble at the Ryman” (2011) – samtliga belönade med Grammy.

Men, det var inte om Levon Helm detta skulle handla utan om en spelning i en trädgård måndagen den 5 augusti 2013, ett ramble i Bäck, Skutskär hemma hos Mikael Finell och med Robbie Fulks på gitarr och sång – men med stall, hästar som kom förbi på vägen under en vemodig sång, dammoln i motljus från hagen där hästarna frustande sträckte ut, tåget passerande några hundra meter i öster ackompanjerande vemodet i B-moll – kändes det som att vi 25 som kommit med egna stolar, skaffning och förväntningar fick vara med om en första i en serie Monday Evening Rambles at Bäck.

Robbie Fulks var på mycket gott humör och bjöd på ett femtontal musikaliska berättelser ur egen – ett dussin cd utgivna under en karriär på över tjugo år – och andras fatabur, framförda så där improvisatoriskt och annorlunda än studioinspelad musik. Sång och gitarrspel i absolut toppklass; berättande röst som i omfång minner om nämnde Levon Helms, hög i tonen och uppfordrande, mellansnack av klass och det akustiska instrumentarbetet mycket varierat och njutbart, där solon några gånger möttes av jazzpubliksliknande applåder.

Nästa Monday Evening Ramble blir den 19:e dennes vid pass klockan sju. Då kommer ”Gary Primich Band”.

Bengt Söderhäll

– ny medarbetare på

Arbetarbladets kultursida