Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart på köplusten på mellandagsrean

Trots osäker finansmarknad märktes knappast någon avmattning i köplusten när mellandagsrean körde igång på allvar i går.


– Det är en fördel att spara inköpen tills nu. Då kan man köpa mer för en billigare penning, säger Anders Jansson, som åkt från Söderhamn till Gävle på shoppingbesök.

”Rea på massor av varor”, ”50 procent”, ”Sale!”.

Skyltarna markerar höjdpunkten på årets stora konsumtionshögtid. Och även om det kärvare ekonomiska läget gör att svenskarna stramar åt tycks mellandagsrean vara ett undantag.

– Jag ha svårt att tro att konjunkturen påverkar försäljningen under rean. Många får pengar i julklapp och passar på att handla lite extra då, säger Margaretha Ternell på Svensk Handel.

Pia Oswaldsson, butiksanställd på Kapp-Ahl, är lättad.

– Vi trodde att vi skulle bli drabbade av lågkonjunkturen. Men det enda jag märkt hittills är att folk börjat handla lite senare på dagen, säger hon.

Susanne Carlsson från Kungsbacka är på besök hos svärföräldrarna och passar på att mellandagsfynda i Gävle.

– Det är klart att man inte bara kan ha spenderbyxorna hela tiden. Men för min del har jag hållit igen före jul och kan handla nu i stället, säger hon.

För hennes del hägrar underställ, vantar och andra vinterkläder på Intersport.

– Men jag har gjort ett impulsköp på Gina Tricot också, medger hon.

17-årige Alex Eiserman från Ljusdal funderar inte särskilt mycket på lågkonjunktur och finanskris när han shoppar.

– Jag sparar alltid ihop pengar för att kunna handla när det är billigt. Nu letar jag efter jeans och andra kläder, säger han.

Enligt Handelns Utredningsinstitut tillhör elektronikhandeln vinnarna i årets julhandel och väntas bli högt rankad även under mellandagsrean.

– Branschen säljer mer än tidigare, men eftersom priserna är pressade blir omsättningen densamma, säger Margaretha Ternell.

Siba och Onoff i Valbo tjuvstartade båda sin rea på juldagen. I går rapporterades en positiv utveckling.

– Vi var oroliga för att vi skulle känna av konjunkturen, men så blev det inte. Vi har inte märkt av någon nedgång, siffrorna ligger ungefär som i fjol, säger Hans Jonsson, butikschef för Onoff i Valbo.

Hans motsvarighet på Siba i Valbo, Christoffer Olsson, vittnar om ett liknande läge.

– Vi har behållit samma siffror som förra året och det är vi jättenöjda med, säger han.

Både på Siba och Onoff är det platt-tv och bärbara datorer som lockar till flest reaköp.