Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full tomte kan reklameras

Luktade tomten sprit? Satt han sönder en klapp? Om du hyrt in en julklappshjälp som inte sköter sig kan du få pengarna tillbaka.

I denna signade juletid tar många på sig skägg och luva och ger sig ut för att tomta. Men det är inte alltid som jultomten bara sprider glädje.

– Du förväntar dig att tomten är gladlynt och delar ut klapparna. Men är tomten berusad, luktar sprit, har ett grovt språk, kastar runt julklapparna så att de går sönder eller är allmänt oförsiktig så kan du reklamera, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare hos Sveriges Konsumenter.

Missköter den inhyrda tomten sig går det att vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) och kräva att få prisavdrag eller pengarna tillbaka. Men då gäller det att kunna visa upp ett tydligt avtal över vad man kommit överens om, och går tomten bärsärk hemma är det bra att dokumentera det, till exempel genom att filma med mobilen.

– Jag ser inga hinder mot att man skulle kunna få ersättning, men det står och faller med bevisningen, säger Bo Helin, beredningsjurist hos ARN.

Däremot går det inte att få ersättning för en förstörd julstämning.
– Det ska vara ett rent ekonomiskt yrkande, inte sveda och värk för att barnen blivit ledsna för att tomten inte dök upp, säger Bo Helin.

TT