Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fulla gubbars problematik

Mitt under Eldkvarns konsert på Spegeln i lördags fick jag plötsligt ett väldigt stort behov att försvara den yngre generationen. Och därmed ge en känga till den äldre.

Annons

För nu ska jag tala om för er som tror att det bara är ungdomar som skapar bråk och tumult, så är det inte! För på denna konsert som jag hade sett fram emot så mycket var det just medelålders män som sabbade hela stämningen. På ett sätt som jag inte har upplevt på väldigt länge. Särskilt inte bland en musikgillande yngre publik.

Jag och mina vänner hade peppat så inför denna konsert. Ja, ända sedan det blev klart att Eldkvarn skulle komma till stan. I fredags laddade vi med några öl och ihärdigt lyssnande på de skivor som Plura och gänget hunnit producera under sina 40 år. Om vi skulle bli en smula fulla var det endast för kärlekens skull. Så var dock inte planen hos majoriteten som valde ståplats och trängdes framför scenen. Hyfsat länge lyckades vi ignorera fickpluntor, bufflighet och absurda raggningsförsök från äldre män.

Men det finns något som inte är lika lätt att ignorera. Slagsmål. När man plötsligt står framför en svingande knytnäve. När den buffliga täckjacksklädda mannen som trängt sig fram och tillbaka i publiken plötsligt stöter till fel person. En person som inte accepterar knuffar i en trång publik och som därmed tycker att den enda rätta är att klippa till. Den sista halvtimmen handlade konserten mest om att parera möjliga smällar. Och de kom. Om och om igen. Fler och fler blev engagerade. De spritstinna kropparna tycktes bara ha väntat och längtat efter just detta. Det var bara någon som var tvungen att ge starttecken. Plura var den som till slut var tvungen att blåsa av. Då hade vi musikälskande redan tappat njutningen. Fullständigt.

Det här skriver jag som ett slags försvarstal. Till ungdomspubliken. Och nu kan det vara så att vissa äldre män känner sig oskyldigt utpekade. Men så har ungdomar fått känna sig många gånger. För jag vet att det finns många som tror att det mesta av allt bråk och skit som sker nattetid är ynglingarnas fel. Men jag har fog för att bevisa motsatsen. Om jag inte minns helt fel så var det efter konserten med Perssons Pack som det inte längre blev tillåtet att ta med sig alkohol (flaskor) in i spellokalen på Spegeln. Det må vara ett sammanträffande. Men efter att ha sett golvet med alla krossade glasflaskor, som jag aldrig har sett tidigare på någon konsert där, känns det inte så märkligt att den nya regeln kom till. Och ni kanske kan gissa vilken medelålder det var på Perssons Pack? Inte var det ungdomar i alla fall!

Så skärpning nu! Ska man bli full ska det i alla fall vara för kärlekens skull. Och då slutar det inte med bråk!

Marie Björk

Mer läsning

Annons