Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funderingar kring Sveriges utrikesminister

Annons

Jag läser inte så ofta Göteborgs-Posten (varken nät-tidningen eller
pappersupplagan) men gick av någon anledning in på tidningen häromdagen och hittade något verkligt intressant. - Jag fångar in alla tidningsuppgifter om Carl Bildt. En gåtfull man. Med hans hala slingrande i alla intervjuer. Överklassarrogansen. Artiklarna i GP rörde inte Carl Bildt direkt. Men Sveriges ambassadör i Etiopien under åren 2006-2008. Staffan Tillander.

Vi känner ju alla till Carl Bildts styrelseuppdrag i Lundin Oil. Han satt i styrelsen från 2000-2006. Fram till det han utnämndes till utrikesminister.
Bildt förnekar att Lundin Oil varit inblandade i folkmorden och folkfördrivningarna kring oljefälten i Sudan. Likaledes förnekade han när han deltog i Skavlans tv-program att han haft något att göra med Lundin Oil:s prospekteringar i Etiopien. Trots att planeringen kring dem definitivt måste skett innan Bildt lämnade Lundin-företagets styrelse.

Tillbaka till ambassadör Staffan Tillander: under sin tid som chef för ambassaden i Addis Abeba hade han täta och mycket vänskapliga kontakter med Lundin Petroleums:s ledande man i Etiopien. James Phillips. Herrarna bytte information i säkerhetsfrågor och umgicks också privat. Med andra ord fortsatte den svenska ambassaden stödja
Lundin -företagen även efter det Bildt lämnat bolagets styrelse. Bildt svarar GP att de kontakterna kände han inte till. Och att det är vanligt att ambassaderna stöder svenska företag. Ger här länken till Göteborgs-Postens artikel som informerar kring detta: http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.803451-sverige-fick-kanslig-info-av-lundin Där finns flera artiklar i GP kring Tillander och kontakterna med Lundin Petroleum och mer information att ta del av. De åren Tillander var ambassadör i Etiopien var onekligen Carl Bildt hans chef. Det kan väl knappast förnekas.

The International Prosecution Chamber in Stockholm har en utredning på gång om folkrättsbrott i Sudan. Folkrättsbrott begångna när oljefält och oljeutvinning etablerades. Vi talar om tiotusen dödade och hundraåttiotusen fördrivna. Inga namn nämns men Lundin Oil och därmed bolagets dåvarande styrelse bör vara de ”svenska anknytningar” åklagaren talat om.

Sverige har en utrikesminister som indirekt är föremål för en utredning om folkrättsbrott. Som umgås privat med Lundin-företagens ägare. Hänsynslösa företag som i jakten på olja tar till alla metoder. Även de grymmaste. (Har olika namn i olika konstellationer: Africa Oil, Lundin Petroleum, Lundin Norway.) Sverige har en utrikesminister som inte talar sanning. Som ”inte minns” när journalisterna pressar honom om händelser ganska nära i tiden.

Kort liten notis jag fann på nätet: Lundin Norway A/S får möjlighet att borra efter olja i Arktis. Som ett av flera oljebolag. - Carl Bildt sitter ordförande i Arktiska Rådet år 2011-2013

De två svenska journalisterna som nu är fängslade i Etiopien på grund av att de försökt utreda vad företagen Lundin gjort sig skyldiga till i Ogaden Etiopien borde känna sig dubbelt utsatta vid tankarna på den svenska utrikesminister som skall hjälpa dem. Carl Bildt med sina kopplingar till oljebolagen verkar inte vara ett pålitligt stöd.

Bör inte en utrikesminister som synes stödja moraliskt smutsade oljebolag hellre än svenska medborgare avsättas? Frivilligt avgår han uppenbarligen inte. - Ser ut som hans avsnäsningar så fort frågor ställs och den markerade överklassarrogansen alltid skyddar honom.

Ulla Johansson

Mer läsning

Annons