Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviksparken investerade i stället för att betala skuld

Furuviksparken gick med vinst, men den gamla skulden till kommunen betalades ändå inte tillbaka. Men kommunen var nöjd med att pengarna investerades i parken.

Kommunfullmäktiges beslut om att avskriva Furuviksparkens gamla skuld på 6,5 miljoner kronor har överklagats till förvaltningsrätten i Falun. Men redan i våras fick kommunen revisorskritik för andra delar av affären när parken såldes 2004.

Skulden omvandlades

Skulden, som 2004 omvandlades till ett villkorat aktieägartillskott från det kommunala maktbolaget, Gävle Stadshus AB, skrevs redan samma år ned i GSAB:s årsredovisning. Kommunens revisorer kritiserar dock att det inte togs upp i någon årsredovisning fram till 2008. Enligt revisorerna strider det mot god redovisningssed.

– Man hade helt enkelt tappat bort det i balansräkningen, så vi efterlyste var det här lånet hade tagit vägen, säger revisorskollegiets ordförande Rune I Wiebe (M).

Efter kritiken tog dock bolaget upp det i årsredovisningen 2009.

Villkor att betala tillbaka

I villkoren för aktieägartillskottet skrevs in att privatägda Furuviksparken skulle betala tillbaka det ur sin framtida vinst. Bolaget fick inte dela ut någon vinst till aktieägarna innan skulden var återbetald.

Den auktoriserade revisorn konstaterar i sin rapport från i våras att AB Furuviksparken både 2008 och 2009 redovisade vinster som överstiger aktieägartillskottets storlek. 2008 var vinsten 7,9 miljoner och 2009 10,5 miljoner kronor. Pengarna betalades dock inte ut till aktieägarna, utan återinvesterades i parken och fastigheterna.

Glada över vinsten

– Det var det som var själva syftet med aktieägartillskottet. Det fanns inget förbud mot att gå med vinst, utan vi är jätteglada att de har fått upp siffrorna, säger Helén Åleskog, chefsjurist på kommunen och ordförande i halvkommunala Furuvik Fastigheter AB som äger fastigheterna i parken.

När Furuviksparken i somras fick en ny ägare, Parks & Resorts AB, kunde kommunen ha krävt tillbaka de 6,5 miljoner kronorna. I så fall hade pengarna gått till att betala av de mångmiljonlån Gävle Stadshus har. Man valde i stället att göra om aktieägartillskottet till ovillkorat, vilket betyder att pengarna inte behöver betalas tillbaka.

– I gengäld fick vi ett åtagande att de tänker investera i en högre takt än vad fastighetsbolaget själv hade gjort. Det betyder att fastighetsbolaget inte behöver låna en enda krona och det tjänar kommunen på i längden, säger Helén Åleskog.