Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviksparkens skuld är avskriven

Furuviksparkens gamla skuld till Gävle kommun på 6,5 miljoner kronor behöver inte betalas tillbaka. Det beslutade politikerna i kommunfullmäktige på måndagen. Men några ledamöter var tveksamma.

Arbetarbladet berättade i förra veckan om det aktieägartillskott som Gävle kommun år 2004 betalade in i det halvkommunala bolaget Furuviks Fastigheter AB. Bidraget var från början en gammal fordran kommunen haft på Furuviksparken. När parken i somras såldes till nöjesparkskoncernen Parks & Resorts AB beslutade Gävle Stadshus AB att göra om aktieägartillskottet till ett ovillkorat, vilket medförde att den gamla skulden inte behövde betalas tillbaka.

Beslutet fick dock kritik av kommunrevisorerna som ansåg att det borde ha fattats av kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.

Men när frågan i går kom upp på KF:s agenda var flera ledamöter tveksamma, inte minst för att de fått väldigt kort tid på sig att förbereda sig inför ett juridiskt komplicerat ärende.

– Jag beklagar att vi inte har fått mer tid att förankra det i partigrupperna. Varför är det så brådskande att kommunallagen kan åsidosättas, sade Micael Dahlberg (M).

Carina Blank (S) medgav att hon gjorde ett misstag som inte förstod att hon borde ta upp frågan till kommunfullmäktige tidigare i år.

Fick medhåll

– Men man ifrågasätter naturligtvis affärsuppgörelsen om revisorerna säger att fullmäktige skulle ha tagit beslutet. Därför är det viktigt att det snabbt som ögat kan göras under samma verksamhetsår, sade hon.

Lars Beckman (M) fick medhåll från några håll när han undrade om inte avskrivningen av skulden skulle innebära att man gynnade ett enskilt privat företag. Andra argumenterade dock för att kostnaden redan klarades av 2004 och att ärendet därför inte rör några konkreta pengar nu. Flera ledamöter ville ha mer tid på sig att sätta sig in i ärendet och yrkade på återremiss, men blev nedröstade.