Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyllebäbisen är bara början

Trailern för charterbäbisfilmen ”Las Palmas” har visats över 11 miljoner gånger på Youtube. En svajig ettåring på semester halsar öl och svinar ner i baren. Sjukt kul!

Annons

Filmaren Johannes Nyholms dotter spelar huvudrollen. Jag ville göra en hyllning till henne, säger han. Sjukt gulligt.

Men succén ”Las Palmas” är inte den enda galna och roliga nordiska kortfilmen. Det tycks finnas hur mycket som helst av stor humor i litet format.

Norska regissören Hans Petter Moland lät gräva ner ett helt kompani 80-åriga gubbar till halsen i ett kärr, för sin politiska satir ”De beste går först”.

I finska ”Mother doesn’t bowl anymore” kommer en nynazist hem och hittar sin tokiga brorsa med slaktarförkläde och ett kylskåp fullt av rått kött – men ingen mamma. Och vad är det i bowlingväskan, ett huvud?

Nya numret av filmtidskriften FLM får mig på gott humör. Det är FLM som visar upp det nordiska kortkomediundret. En dvd med 18 filmer medföljer tidningen. Då ingår bland annat hela ”Las Palmas”. 14 minuter med bäbis Nyholm som röker, hoppar på bardisken, vaknar bakfull under bordet och drar iväg mot friheten på motorcykel.

Det går att urskilja en munter tradition även i det nordiska svårmodsmörkret, konstaterar FLM. Ja, verkligen!

Under urvalsprocessen tyckte man sig urskilja vissa nationella humormönster:

”De finska komedierna är kolsvarta och handlar förvånansvärt ofta om jultomten, danskarna skrattar gärna åt sexskämt och politiskt inkorrekta ”sanningar”, norrmännen är nostalgiska och islänningarna våldsamma”, skriver FLMs redaktörer Jonas Holmberg och Jacob Lundström.

Kanske det. I alla fall berättar isländska ”The nail” om en politiker som går på sammanträde med en sjutumsspik inkörd i pannan.

I danska ”Valgaften” inser antirasisten Peter i sista stund att han glömt att rösta. Han kastar sig i en taxi till vallokalen. Chauffören visar sig vara ett rasistiskt äckel – men om Peter börjar käfta emot minskar ju chansen betydligt att han någonsin ska hinna fram…

I svenska ”Slitage” dundrar en grävmaskin in i sovrummet hos ett uttråkat medelålders par och sexlusten vaknar.

I norska ”Shut the door” ser vi en ensam kille vars lägenhetsdörr plötsligt inte går att stänga. Fler och fler främlingar flyttar in, utan ett ljud.

En kortfilm kan också vara den första bekantskapen med en blivande framgångsrik långfilmsregissör. Babak Najafi slog igenom med ”Sebbe” förra året men jag blir ännu mer imponerad av 26 minuter ”Elixir” där ett gäng stökiga förortskids dricker en neongrön läsk som förvandlar dem till väluppfostrade, blonderade svennar!

Och nu har jag ändå bara nämnt några av alla de bistra, vackra, avslöjande, angelägna filmer som dessutom är vansinnigt kul, som finns på dvd-n ”Funny films of the north”.

Somliga av filmerna har visats och kommer säkerligen att visas i SVT och SVTPlay. Guldbaggevinnaren ”Music for one apartment and six drummers” borde vara bekant vid det här laget.

Men dvd-n är en supersamling. Min helhjärtat positiva inställning har inget att göra med att jag nu har sett en mordlysten Lars von Trier demonstrera hur man tar itu med irriterande filmkritiker, på tre effektiva minuter, i ”Occupations”.

Mer läsning

Annons