Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynda i heta östra London

/
  • LOPPIS I HÖGSTA KLAS. Spitalfields market är ett eldorado fullt av gamla nostalgiprylar.

Unga designers, klubbar och snygga secondhandkläder. Gatan Brick Lane i Londons East End har gjort en lång resa från fattiga arbetarklasskvarter till dagens hippa shopping- och nöjescentrum.

Annons

Det är mindre än ett år kvar till sommar-OS i London 2012. Bara tio minuter med tunnelbanan från OS-området ligger några av Londons trendigaste och mest spännande kvarter, nära Liverpool Street station.

Stadsdelen Shoreditch, och framförallt gatan Brick Lane, har blivit hippt. Jag är på jakt efter roliga butiker med blekslitna 80-talsjeans, långkjolar från 70-talet och coola solglasögon.

Brick Lanes fattiga arbetarklass och prostitution har bytts ut mot unga designers, klubbar och vintage – kläder och prylar som värdigt har behållit formen. Jag tittar in i en stor vintagebutik på Hanbury Street, där ett flertal designers och klädförsäljare delar yta.

Svenska Amelie Plogbäck hyr hörnet närmast dörren. Hon visar först en beigevit bröllopsklänning med spets från 1930-talet och tar sedan på sig en hippieaktigt färgmönstrad långkjol från 1970-talet – en sådan som jag minns att min mor brukade ha på somrarnas gårdsfester. Amelie har bott 11 år i London och sade upp sig från sitt arbete som ekonom för att ägna sig åt sin hobby gamla kläder:

– Just nu är dessa 1970-talsplagg mode. Jag har kläder av 1960-talsikoner som Biba och Ossie Clarke. Folk betalar

7 000 kronor för en klänning av honom!

– Svenskar gillar Burberry. Jag säljer deras gamla kappor för 900 kronor. De kostar 9 000 som nya, berättar hon.

Strax bakom hornet ligger Spitalfields Market, ett helt kvarter med restauranger och marknadsstånd med allt från gamla vevgrammofoner och Olivetti-skrivmaskiner till skivor och pryttlar. Efter en timmes kul designspaning blir jag sugen på en krispigt god fish’n’chips:

– Gå till Poppies, runt hörnet. De har 1950-talsatmosfär som en gammal New York-diner, tipsar en försäljare.

Sagt och gjort. Sprödfriterad torsk smakar utmärkt till lunch och med vinägersmaken från pommes fritsen i munnen råder det ingen tvekan om i vilket land jag befinner mig.

Jag fortsätter strosa längs Brick Lane, förbi väldiga nedlagda ölbryggeriet Old Truman Brewery. Slitna fasader och graffiti blandas med smakfullt renoverade townhouses. Fattigt och rikt, fult och snyggt. Att unga modedesigners och konstnärer fortfarande har råd att bo här gör att området sjuder av liv och drar till sig kreativa idéer och internationella gäster.

I det gamla bryggeriets heta och kändistäta bar The Vibe Bar svalkar jag mig med en pint immande kall lager. På kvällarna är det hejdlöst drag på nattklubbens olika dansgolv. Elektro och reggae vibrerar mellan väggarna med unga festglada från hela världen, inte minst svenskar. Andra delar av industribyggnaden görs om till Sunday Up Market på söndagar. Där finns stånd med ostar och bakverk från hela världen blandat med böcker, smycken och annat skoj.

Jag stannar till i The Vintage Store. Butiken doftar av läder och här finns paisley-skjortor från 1970-talet blandat med coola helgula sneakers. Brick Lane utstrålar stil, originalitet och kul accessoarer, man klär sig lite lagom slitet och coolt. Butikschefen Ella Thompson förklarar sin filosofi:

– Alla skor är rena. Alla kläder är tvättade. Vi lagar skador, knappar och tar bort det dåliga. Butiken och kläderna ska kännas fräscha. Det är viktigt.

– Många svenska tjejer kommer hit. De är medvetna och vet ofta exakt vad de är ute efter. De är ofta vackra och klär sig med stil!

Andreas Strömberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons