Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra krav för bättre läkemedelsbehandling av äldre

Annons

Nära en kvarts miljon människor över 80 år tar fler än tio olika läkemedel under ett år. Ju fler mediciner, desto större risk för fel.
Vi inom Sveriges två stora pensionärsorganisationer, PRO och SPF, samarbetar nu för att förbättra läkemedelsbehandlingen och föreslår fyra konkreta åtgärder.
I valrörelsen är det hittills skatterna som lyfts fram som den viktigaste frågan för Sveriges pensionärer. Men välfärdsfrågor som god hälsa och omvårdnad förtjänar en större plats, och i år är det hög tid att sätta ljuset på läkemedelshandlingen av äldre.
När ett nytt läkemedel skrivs ut vet läkaren sällan vilka andra mediciner personen tar. Ju fler olika mediciner, desto större risk för att något blir fel. Bristen på samordning i förskrivningen innebär onödigt lidande och ett slöseri med resurser.
Många minns säkert pensionären Gulli, som bedömdes vara gravt dement, men som vaknade upp när hennes medicinering förändrades. Gullis tragedi är så stor att den knappt går att fatta, särskilt som den kunde ha undvikits. Även om alla lyckligtvis inte är lika illa drabbade, finns det ändå tusentals äldre som fortfarande felmedicineras.
Visst finns det människor som behöver många läkemedel varje dag. Men det kan knappast finnas medicinska skäl till att andelen med ett stort antal olika läkemedel i en viss åldersgrupp varierar kraftigt över landet. Med hjälp av statistik över apotekens försäljning av läkemedel har vi beräknat andelen av befolkningen med många läkemedel i Sveriges kommuner och län.
I Sverige totalt var det 45,2% i åldersgruppen över 80 som under 2008 fått tio eller fler läkemedel. Lägst andel hade Örebro län med 40,5%) och högst bland länen låg Kronoberg med 50,2%. Bland kommunerna var skillnaderna ännu större. Lägst andel hade Emmaboda (32,4%) och högst Öckerö (62,7%).
Socialminister Göran Hägglund presenterade nyligen en nationell strategi för bättre läkemedelsanvändning. Regeringens vision är att varje svensk ska erbjudas rätt läkemedel vid rätt tidpunkt, men strategin är dessvärre inte kopplad till kraftfulla åtgärder som kan verkligen förbättra situationen för äldre.
Men det finns fungerande och genomförbara lösningar. Vi har formulerat fyra krav som omsatta i handling skulle förbättra läkemedelsbehandlingen samtidigt som samhällets kostnader skulle minska:
• Varje äldre patient ska ha en läkare med totalansvar för hela läkemedelsbehandlingen. Mediciner skrivs många gånger ut av olika läkare där ingen har en samlad bild av patienten.
• Läkemedel ska testas även på äldre och patienter med flera sjukdomar. De flesta preparat i dag har testats på yngre personer med bara en sjukdom och ett läkemedel.
• Läkemedelsgenomgångar måste ske regelbundet. Läkemedelsgenomgångar är en metod där läkare, apotekare och vårdpersonal samverkar för att gå igenom och anpassa läkemedelsbehandlingen till varje enskild patients situation och behov. Resultatet kan innebära att läkemedel byts ut, dosering och beredningsform ändras, eller många gånger att behandlingar med tveksam nytta avbryts.
• På sikt behövs en lag som garanterar att alla över 75 år erbjuds en årlig systematisk genomgång av sin läkemedelsbehandling. En lag om detta finns redan i Storbritannien.
Curt Persson, ordförande PRO
Karl-Erik Olsson, ordförande SPF

Mer läsning

Annons