Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra stulna lamm hittades slaktade

Sex lamm stals från Högbo bruk under förra veckan. På onsdagsmorgonen hittades fyra av lammen slaktade ute i skogen.

– Jag är både ledsen och förbannad, säger Shania Longyard, djurskötare på Högbo bruk.

Annons

Högbo bruks lamm går i en hage intill väg 272 i Högbo. Från början fanns det 43 lamm och natten mellan 11 och 12 juli försvann två lamm. Några dagar senare natten mellan 17 och 18 juli försvann ytterligare fyra lamm. På onsdagsmorgonen hittades huvuden och andra kroppsdelar efter fyra av de sex lammen vid en rastplats i skogen intill Nya Tunavägen i Sandviken. Lammen hade fått sina huvuden avskurna. Varje lamm på Högbo bruk har en märkning i örat och genom det gick det att identifiera lammen.

– Att döda lammen på det här sättet, genom att skära halsarna av dem - det är djurplågeri, säger Shania Longyard.

För Högbo bruk innebär det här en ekonomisk förlust och de får ingen ersättning för de dödade lammen.

– Det sjukaste av allt är att vi måste åka och städa upp på slaktplatsen efter de som gjorde det här, eftersom det gick att identifiera lammen. Och sedan måste vi betala för att bränna upp delarna, säger Shania Longyard.

För att förhindra fler stölder har Högbo bruk pratat med polisen som nu kommer att åka vid hagen under nätterna och de har även lejt ett vaktbolag.

– Nästa år kommer vi att märka lammen med chip, så att vi upptäcker om någon försöker stjäla dem, säger Shania Longyard.

Ett eller två lamm stjäls nästan varje år från Högbo bruk.

– Varje gång som det stjäls lamm, är det alltid någon okänd person här dagarna innan och frågar om de får köpa dem. Men vi säljer bara lamm till Högbo brukshotell, säger Shania Longyard.

Polisen undersökte på onsdagen brottsplatsen där lammen slaktats. Mikael Hedström är presstalesman vid Gävleborgspolisen.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger han.

Annons