Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gå och rösta”

/
  • PÅ VALTURNÉ. Socialdemokraterna har som mål att träffa minst en miljon personer i den här valkampanjen. Ibrahim Baylan började knacka dörr redan i februari. Men när han var i Gävle på torsdagen nöjde han sig med ett besök på Sofiedalsskolan och Nordost.

Riksdagsledamoten Ibrahim Baylan (S) tror att personliga samtal om politik är rätt väg för att få röster i valet. På torsdagen var han i Gävle och pratade med hyresgäster på Nordost.

– Gå och rösta! Sitt inte hemma på valdagen. Ni kan vakna i ett helt annat samhälle, uppmanade han.

Annons

Lokalpolitikern Leyla Tarhan (S) bjöd på torsdagen in Socialdemokraternas pressekreterare Ibrahim Baylan till stadsdelen Nordost, en av de stadsdelari Gävle där valdeltagandet är lågt.

– Vi gör satsningar i invandrartäta områden där valdeltagandet brukar vara lågt. Många invandrare använder inte sin rösträtt.

15-tal kom och lyssnade

Ett 15- tal personer hade samlats för att lyssna på den tidigare skolministern. Han förklarade varför det är viktigt att alla röstar.

– Det är ett val som handlar om människovärdet. Just nu bankar ett främlingsfientligt parti på dörren. De vill få inflytande över politiken i Sverige. Det är ett parti som anser att alla människor inte är lika mycket värda.

Han fastslog att S aldrig skulle samarbeta med ett rasistiskt parti.

– Vi har tre prioriteringar i det här valet: Bekämpa arbetslösheten, främst bland ungdomar, stärka välfärden och minska klyftorna. Vi vill skapa 100 000 nya jobb och praktikplatser, speciellt för ungdomar.

Ställde frågor

Hyresgästerna ställde frågor till Ibrahim Baylan. En kvinna undrade om hon kunde rösta åt sin man som jobbar på valdagen. Hon fick veta att maken kan gå till medborgarkontoret och rösta mellan 1 och 19 september eller poströsta.

– Vad gjorde ni för fel i förra valet? Frågade småbarnsmamman Hatice Yilmaz.

– Vi tog inte tag i arbetslöshetsfrågorna tillräckligt, svarade Baylan.

Nursel Ciceck passade på att ge Baylan några goda råd.

– Gör mer reklam för sådana här möten. Och då menar jag inte bilder på busshållplatser. Jag fick veta av en kompis att du skulle vara här i dag. Om fler hade vetat hade de säkert kommit.

Hon tyckte också att Socialdemokraterna måste komma med skarpare politik.

– Människor har en tendens att bara se till vad man får i handen. Med den här regeringen har den som jobbar fått mer pengar men om man tittar på andra saker, till exempel tandläkarförsäkringen, så har det blivit dyrare. Jag har förlorat mer än vad jag fått i plånboken.

Ibrahim Baylan höll med om det.

– Skatterna har sänkts mest för dem som har det bäst ställt. Socialdemokraterna vill satsa på välfärden och öka de statliga bidragen till kommunerna. För Gävles del skulle det betyda 40–50 miljoner kronor till skola och sjukvård.

Mer läsning

Annons