Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå över ån för bästa pastan

/
  • HÖGSTA KVALITET. Bra råvaror i små oansenliga butiker är hemligheten bakom det fantastiska köket.
  • Fina fisken! Bra fisk och skaldjur är en hederssak för italienarna.
  • enkelt men smakrikt.  På Trattoria La Freschetta äter man bra.
  • Många att välja på. Gränderna i Trastevere kryllar av uteserveringar.
  • PÅ NÄRA HÅLL. Dagsfärska grönsaker, nyriven parmesan och nästintill levande musslor går att handla från kvarterets lilla torghandel.

Rom är en äkta matstad. Men det gäller att vaska fram pärlorna bland turistfällorna. Trastevere är stadsdelen för den som gillar små syltor med stor kökskonst.

Annons

På papperet låter det så grandiost – en weekend i bella Roma. Man tänker på filmen ”Mångalen” och ser framför sig hur spaghettiskålarna dansar fram över borden. Matglädje, gemenskap, familjelycka och sång.


I själva verket tampas man med 478 grupper turister i skära kepsar anledda av en halvhysterisk människa med rosettförsett paraply. Och maten, den är sannerligen ett lotteri.
Lika gärna som att bli salig av lycka över en pasta all’arrabiata med perfekt avvägd chiliknuff för inga pengar alls, kan du hamna framför en svindyr öppnad konservburk makaroner i tomatsås. Det senare kan få en att vilja åka hem.I stället bör man knalla över floden. På andra sidan Tibern ligger Trastevere (namnet betyder just ”över Tibern” på latin), där är tempot lugnare, gatorna mysigare och turisthorderna glesare. Men framför allt är maten bättre.
Här kan man hitta de små, små trattoriorna i smala, smala gränder med stora, stora pastagrytor som aldrig slutar bubbla. I minimala kök förvandlas kokkonsten till en kärleksakt. Men även här vill det till att leta.


Efter att ha genomfört ”Operation hitta bästa syltan i Trastevere” kommer man fram till en del slutsatser. Undvik för stora lokaler, leta efter lysrör, fly violinspelare som pesten, väj undan turisttorgen och följ strömmen av folk som faktiskt talar italienska. Ju fler italienare på samma krog, desto bättre odds. Gör ”hål i väggen” till honnörsord och du skall finna ljuset.


Det romerska köket är av tradition enkelt. Egentligen rör det sig om ren fattigmansmat. Romarna avskyr det överarbetade. Alla smaker ska gå att härleda och det är minsann gott nog med en ingrediens i taget.


Och aldrig kan man finna en så himmelsk ”spaghetti aglio, oglio, peperoncino” som här. På något sätt förvandlas spaghetti, vitlök, olivolja och chili till munnens magi. ”Spaghetti cacio pepe” är en annan romersk klassiker där pastan endast svängs ihop med fårost och svartpeppar. Här är grillat bröd med tomat en konstform. Det simpla är oftast det allra, allra bästa – även om husets vin kan vara ett hasardspel som tål att undvikas.


I skruttiga små slakterier, grönsaksaffärer och bagerier säljs hela hemligheten bakom disk. Fantastiska råvaror, prima skinka, tretton sorters tomater, zucchiniblommor i lösvikt, heliga ostar och en och annan fiskstjärt.


En hemmafru med hedern i behåll skulle aldrig ens överväga att svika sin lokale lille slaktare för ett anonymt desinficerat supermercato.
I stället sitter hon och sladdrar med väninnorna på Piazza di San Cosimato efter att ha shoppat upp sig på dagsfärska grönsaker, nyriven parmesan och nästintill levande musslor från kvarterets lilla torghandel.


Egentligen borde man skugga henne till dörren, be att få bära upp de överfulla kassarna och smygtitta när hon knyter på sig förklädet. I den bästa av världar kanske man till och med skulle få smaka.


I stället hamnar vi på Trattoria La Fraschetta, en perfekt liten sylta – trots klyschigt rödvita dukar och fuskputsade väggar. Redan antipaston får oss knäsvaga. En tallrik med lövtunna skivor av himmelriket; fantastisk fänkålssalami, silkeslen parmaskinka, magisk coppa (saltad karré) och en brutalgod bresaola.
Därpå slinker det lätt ner både en sensationell pasta alle vongole (med småmusslor) och husets egen pizza med rökt ost och svamp. Vinet är vidunderligt och huset bjuder på en rivig grappa efteråt.


Rom är städernas stad. Bara man vet var man ska leta.

Annons