Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gala för mammor och barn i krig

”Låt kreativiteten rädda världen”. Så lyder Aleksandra Bumbaroskas och Fabian Munoz Humeres slogan. I kväll anordnar de en välgörenhetsgala på Musikhuset.

Egentligen är det deras projektarbete på Vasaskolan som de genomför. Både Aleksandra och Fabian går samhällsprogrammet med inriktning mot språk på gymnasiet. Och det var redan för ett år sedan de fick tanken att man skulle kunna göra en välgörenhetsgala med musik.

– Egentligen var det mest löst snack i början, säger Fabian Munoz Humenes.

Göra något för utsatta

Men de båda älskade musik, och båda hade också den här tanken om att man inte bara skulle kunna dela sina känslor med andra genom musiken, utan också göra något konkret för andra människor i utsatta situationer. Så de gick till Röda Korset, som blev tända på idén. Det bestämdes att pengar skulle samlas in till ”Rädda mammorna”, en Röda Korset-kampanj för hjälp till mammor och barn i krigs- och konfliktområden. Sedan började de kontakta andra unga musiker.

Det hela tycktes nästan vara i hamn innan jul. Den enda stötestenen var kostnaden för ljudtekniken. Trots att de redan fått ett bra, nedprutat pris var det ändå alldeles för högt för att Aleksandra och Fabian själva skulle kunna lägga ut pengar för det.

Rekorn hjälpte till

Två veckor efter jullovet låg det en lapp i klassfacket. Det var rektorn för Vasaskolan som bad Fabian och Aleksandra att komma till hans kontor och berätta mer om idén och om svårigheterna. Han lyssnade intresserat och göt hopp i dem. En kort tid senare fick de veta att de hade fått ett stipendium via skolan som täckte kostnaderna för ljudet. Då kände de att de var i hamn.

Repat och skaffat sponsorer

Sedan dess har de repat. De ska själva uppträda, både individuellt och med ett storband som spelar deras musik. De har även sålt tulpaner för att samla ihop pengar, gått runt i butiker för att få priser till ett lotteri som ska inbringa ytterligare medel till ”Rädda mammorna” och skaffat sponsorer för det fika som ska säljas under kvällen.

Och nu den senaste veckan har det varit mycket nervositet.

– Man ligger sömnlös på nätterna, går upp klockan tre på natten och spelar elpiano med hörlurar för att ingen annan ska störas, säger Alexandra.

Men det råder ingen tvekan om att hon tycker det är värt det.

– Det här är det bästa vi har gjort hittills, säger hon.