Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galler ska skydda fisken

Tidigare har många fiskar dött när de simmat in i kraftverket i Testeboån. Nu sätts ett specialgaller in för att rädda fisken.
Lösningen, som är helt ny och framtagen i Gävle, kan i framtiden användas på 2 000 kraftverk runt Östersjön.

I Testeboån i Strömsbro har Nilsson kraft ett kraftverk med gammaldags turbiner. Genom åren har en stor andel av fiskarna som försökt passera slagits ihjäl i turbinerna på sin väg mot havet.

– Även kraftverkskanalen har blivit en dödsfälla när fiskar hamnat där men inte kunnat ta sig därifrån, säger länsfiskekonsulenten Kalle Gullberg.

Men nu ska det bli slut på det.

Just nu pågår montering av ett galler som ska hindra lax och annan fisk från att simma in i kraftverket. Projektet är ett av de allra första i sitt slag i världen.

– Det är verkligt nyskapande. Nyligen har liknande lösningar monterats i Mörrumsån och Ätran, men där låg kostnaden på runt 50 miljoner kronor jämfört med en miljon här, berättar Kalle Gullberg.

Just kostnaden gör att det är högintressant för andra platser att ta efter.

Det hela har blivit verklighet genom en frivilligsatsning av ägaren till Nilsson kraft. Tidigare har Per Nilsson fått kritik från fiskevårdshåll, men nu går han i täten för att rädda fisken.

Han har, med hjälp av den ledande fiskvandringsexperten i Europa, Olle Calles på Karlstads universitet, konstruerat lösningen och själv byggt den.

– Per Nilsson är ett tekniskt geni, säger Kalle Gullberg.

Det är ett liggande fingaller med 18 millimeters mellanrum mellan gallren som ska göra så att fisken som kommer simmande från Oslättsfors studsar mot gallret och styrs in i den naturliga å-fåran ut mot havet.

Gallret är uppställt i snäv vinkel mot strömriktningen vilket gör att vattnet inte bromsas och ingen vattenkraft förloras.

Medan bygget pågått har kraftverket varit avstängd och dammen torrlagd. Nästa vecka ska vattnet släppas på igen.

– Det här löser utvandringsproblematiken så att tusentals laxöringsungarna klarar sig levande förbi kraftverket, säger Pär Granström på Gävle kommun.

Största delen av finansieringen kommer från Naturskyddsföreningens miljöfond men även Per Nilsson står för en del.

För att fiskarna även ska få lättare att vandra tillbaka upp i Testeboån ska Gävle kommun som etapp 2 i projektet bygga en uppvandringstrappa i ån, där lutningen på botten ändras.

– Fram till nu har vi fångat fisken i en laxfälla och lyft den över dammen, men nu kommer den att kunna simma hela vägen upp själv, säger Pär Granström.

Fiskarna simmar då genom en slags bur där det finns en fiskräknare med kamera så att man ska kunna se vilka fiskar som passerar.

Den här delen bygger samhällsbyggnad åt Kultur och fritid. Ambitionen är trappan ska vara klar till sommaren 2015.

– Här får vi sponsring av det lokala näringslivet. Många av företagen i och kring Vävaren ställer upp och jobbar gratis, bjuder på betong och så vidare, berättar Pär Granström.

– Det är många som är måna om att det ska finnas en vildlaxälv som flyter genom stan.