Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galleri Boken hårt trafikerat

Mycket handlar om vägar och färder i Gävlekonstnären Erik Fredelius grafik. Hans kärlek till motorcykeln med sina kraftfulla förare är känd sedan tidigare. Vad han lägger till bilden kan vara det oväntade: en snigel, ett päron eller en biskop. Detta kan man konstatera när han nu ställer ut på Galleri Boken i Hofors.

Erik Fredelius visar också tillbakablickar i sitt eget trafikliv. I triptyken ”4 år 6 år 8 år” ser man en liten parvel i trampbil först konfronteras med en buss, sedan skräckslagen inför ett framrusande tåg och till sist hängande efter en buss i ishalkan.

Intill finns en lastbil, månfaldigad i utskuren plywood. Bilen har smak av 50-tal, en mystisk farkost, tyst på svart väg. Titeln ”Skeppen från Tarsis dröjer vid gränsen” för tankarna till Jonas irrfärd på havet när han försökte fly till Tarsis undan Guds order att resa till Nineve och omvända folket där.

Kanske är dessa lastbilars last tvivlet eller den ofullbordade flykten, kanske har de fastnat vid de grusade drömmarnas gräns. Vem vet, men spännande är de, farkosterna.

Erik Fredelius dekorativa linoleumsnitt lämpar sig väl för hans anekdotiska ambitioner. Han leker gärna med orden. I bilden ”Gömd” ser man en argsint biskop (varför så ilsken? undrar man) och i ”Gömd” bredvid ser vi en mc bakom tallstammar. Han kan i bild i ena stunden hitta en exakt iakttagelse – som i den suggestiva ”Publiktryck”, där spänningen höjer folkhavet över motorcyklisterna uppradade på startlinjen. Men i en annan bild tar det absurda över, som i ”Någon sorts storm i något slags träd” där något som ser ut som tassar med klor omfamnar trädkronan.

Det är blandningen av realism och anekdot, av det säkert iakttagna och det troligen drömda som ger liv i Erik Fredelius bilder.

Plus förstås alla dessa vägar, fordon och åkande. Det är fina metaforer för det mobila samhället, men också för livets vägar – från E-fyrornas asfalt till skogsvägarnas krokar.