Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla fängelset blir nytt kulturhus

Gamla fängelset blir kulturhus för unga. Nu pratar föreningarna ihop sig om verksamheten – som ska starta efter sommaren.

Det blir ett kulturhus riktat mot unga vuxna i gamla fängelset, beslutade kultur- och fritidsnämnden på tisdagen.

– Det ska bli en öppen publik verksamhet där man inte måste vara medlem, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Helene Börjesson, MP.

Nu börjar de föreningar som ska samarbeta kring kulturhuset att prata ihop sig kring hur det ska bli, för att lägga fram en verksamhetsplan.

– Vi har bara träffats en gång innan och kommer behöva träffas mycket mer för att jobba ihop oss mer konkret, säger Emelie Lundin, ansvarig på studieförbundet Vuxenskolan.

Planen är att det nya kulturhuset ska slå upp portarna redan i augusti. Förutom studieförbundet Vuxenskolan deltar också ABF, Kulturum, IDKA, och Gävles Unga med Akademixen, vilket Arbetarbladet tidigare skrivit om både här och här.

Vad har ni för konkreta idéer hittills?

– Vi kommer att jobba kring kultur- och föreningsaktiviteter. Vi har en väldigt bred ram, kulturaktiviteter med mångfald, och det ska finnas en plats för yngre målgrupper i Gävle att kunna delta i öppna kulturaktiviteter, säger Emelie Lundin.

Blir det specifikt för unga?

– Det kommer att finnas mycket för unga eftersom Gävles unga har sådan verksamhet och kultur och fritid har det som en prioriterad grupp. Men sedan är det väldigt mycket mer, studieförbunden har en bredare publik.

Ninni Berggren-Magnusson, kulturchef, hoppas att verksamheten ska lyckas göra sig tillräckligt intressant för just målgruppen unga vuxna.

– Det är ingen som säger att de självklart vill delta här, det handlar om att ha tillräckligt bra kvalitet, säger Ninni Berggren-Magnusson.

För att se hur det går börjar kommunen med att betala hyran under en treårsperiod, sammanlagt 4,8 miljoner.

– Det kan behövas för att få prova att bygga upp något, och det är vad vi ser att vi kan klara av ekonomiskt. Om man ska permanenta en verksamhet måste folk komma och tycka att det är intressant, annars ska vi inte fortsätta.

En av de frågor föreningarna nu ska komma överens om är hur de stora ytorna ska användas gemensamt.

– Det är många antingen små eller stora lokaler som man säkert kommer att dela, så det krävs föreningar som kan samverka. Det är också speciell akustik, så man måste planera vad som görs när. Fängelsemuseet ska garanterat ha kvar sina lokaler, säger Ninni Berggren-Magnusson.

Hon tror inte att föreningarna kommer att sitta med enskilda lokaler.

– Det är mer aktiviteterna som kommer vara det framträdande, det handlar mer om det man gör tillsammans, eller var och en, säger hon.

Finns risk att det blir för många kockar?

– Ja, det kan det vara, så är det ju alltid om man är fler. Men det är det som är intressant: är det för många, eller är det styrkan? Från kommunens sida är det häftigt att de är väldigt olika.

Bakgrunden till att lokalerna blivit lediga är att Kulturhus Lätting, som tidigare hyrde lokalerna, gick i konkurs. Bland annat misstänks både verksamhetschefen och en annan anställd för förskingring av föreningens pengar.