Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla fängelset kan bli ungdomshus

Ett ungdomshus i gamla fängelsets lokaler. Det kan bli verklighet redan till sommaren, som ett samarbete mellan kommunen och föreningslivet.

I nästa vecka lämnar kultur- och fritidsförvaltningen ett förslag till politikerna om att Lättings tidigare lokaler i gamla fängelset blir ett ungdomshus. Idén är att kommunen betalar hyran och verksamheten drivs av ABF och Vuxenskolan, tillsammans med flera andra föreningar.

– Vi vill skapa ett kulturcentrum som välkomnar särskilt yngre vuxna. Men det är fortfarande öppet för att formas tillsammans med andra, säger Torgny Jacobsson, ABF-ombudsman.

Frågan om vem som tar över gamla fängelsets lokaler efter Lättings har dragit ut på tiden. Lokalerna har stått tomma i ett halvår – och bromsklossen har funnits i politiken.

– Det politiska läget utan egen majoritet har påverkat, politikerna måste diskutera mycket mer. Det är jätteviktigt att det är ett politiskt stöd för det hela, så att de är trygga i att de kommer överens om kloka saker, säger Ninni Berggren Magnusson, avdelningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Gävle.

Om det blir grönt ljus hos politikerna avgörs i slutet av maj.

– Jag kan inte säga om det är bred politisk förankring, men det känns som att man både hos alliansen och de rödgröna tycker att det är en bra idé att det blir ett ungdomshus centralt, säger Ninni Berggren Magnusson.

Det är just behovet av en mötesplats för unga som gjorde kultur- och fritidsförvaltningen intresserade av ett samarbete när olika ideella organisationer hörde av sig.

– Vi har ett prioriterat uppdrag att jobba med mötesplatser för äldre ungdomar, och det fanns ett gäng som visat intresse att starta ett kulturhus. Vi såg på en gång att det här kan passa jättebra in med vad vi ska göra, säger Ninni Berggren Magnusson.

Förslaget, som politikerna ska ta ställning till, går ut på att lokalerna hyrs av Gavle fastigheter, och att verksamheten i huset drivs av studieförbunden ABF och Vuxenskolan, tillsammans med bland annat föreningarna Kulturum, Idka och Gävles unga.

– Det är lite så kommunens roll ska vara – låta andra som har himla bra idéer genomföra dem. I Gävle finns ett starkt föreningsliv, och det finns en tradition att ta tillvara den kraften, säger Ninni Berggren Magnusson.

Att kultur- och fritidsförvaltningens valde att inte samarbeta på samma sätt kring lokalerna med bland annat föreningen Ria beror enligt Ninni Berggren Magnusson på inriktningen på verksamheten.

– Utifrån vårt perspektiv ska vi inte jobba med socialtjänstens ansvar, säger hon.

Om idén godkänns av kultur- och fritidsnämnden tror Ninni Berggren Magnusson att Statens fastighetsverk, som äger gamla fängelset, säger ja till hyra ut till just Gavle fastigheter.

– Då kan man kanske skriva kontrakt i juni någon gång, säger hon.

Vad händer om nämnden säger nej till förslaget?

– Då kommer inte Gavle fastigeter att hyra lokalerna. Jag vet inte om föreningarna går vidare till någon annan förvaltningen, eller går vidare själva. Jag hoppas att det går vidare oavsett hur det blir.