Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla får flytta när kommunen sparar

Om Bomhusgården läggs ned kan omvårdnadsförvaltningen i Gävle spara 13 miljoner. Men då måste först ett 40-tal av de boende på Bergmästargården på Brynäs flytta till Sätrahemmet för att bereda plats för boende från Bomhusgården.

På onsdag ska politikerna i omvårdnadsnämnden ta ställning till förslaget. Men redan nu är boende på Bergmästargården förvarnade om att de kanske ska flytta i slutet av augusti, när den gamla delen av Sätrahemmet är färdigrenoverad.

Vid ett informationsmöte i veckan visade det sig att bara en person inte vill flytta till Sätra och då istället får stå i för överflytt till ett annat äldreboende.

Tidigare var det tänkt att Sätrahemmet skulle bli en utökning med 40 lägenheter. Men när nu omvårdnadsnämnden måste spara 50 miljoner, för att parera den väntade minskningen av skatteintäkterna i kommunen, blir det troligen ingen utökning av platser. Det skulle spara 13 miljoner kronor.

– Vi bedömer att vi klarar de här närmaste två, tre åren med de platser vi har. Men det förutsätter samtidigt att lägenheter inte får stå tomma under längre tid än nödvändigt i samband med renovering eller utflyttning, säger förvaltningschefen Inga-Lill Björklund.

Från förvaltningens sida tycker man att flyttförslaget är positivt för alla inblandade; boende, personal och anhöriga eftersom det innebär att alla får en högre standard på sitt boende.

– De som bor på Bergmästargården och flyttar till Sätragården får betydligt bättre boende med större lägenheter och det underlättar naturligtvis för dem som har hjälpmedel, säger Inga-Lill Björklund.

Enligt förslaget ska de boende i mesta möjliga mån få behålla sina nuvarande grannar, och även personalen ska flytta med.

Även för dem som bor på Bomhusgårdens 42 korttidsplatser innebär flytten till Bergmästargården en förbättring eftersom de slipper dela rum, dusch och toalett med andra. Bomhusgården byggdes som ett sjukhem och har inte de gemensamma utrymmen och dagverksamhet som finns på Bergmästargården. Men förslaget innebär också att tio tillfälliga korttidsplatser försvinner.

Förvaltningen konstaterar att förslaget inte löser behovet av boende för korta vistelser, när någon till exempel inte kan återvända direkt hem efter en sjukhusvistelse. Därför ska frågan med korttidsplatser utredas separat och ett förslag ska presenteras under hösten.