Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla ledningar och bristande underhåll kan ha orsakat vattenläckan

Artikel 16 av 17
Vattenläckan på Brynäs
Visa alla artiklar

Hur kunde vattenledningen på Brynäs spricka?
En möjlig förklaring kan vara att ledningen är gammal, från 1948. En annan att den monterats på felaktigt sätt.
– Det finns en underhållsskuld, säger Lena Blad, tf vd på Gästrike Vatten.

På fredagsförmiddagen fick alla Gävlebor tillbaka vattnet i kranarna. Sprickan var lagad. Men hur kunde en av huvudvattenledningarna gå sönder?

En möjlig orsak, förutom att huvudledningen som sprang läck på Brynäs är så gammal som från år 1948, kan vara att ledningsrören delvis låg på pallvirke.

– Vi hittade pallvirke under den läckande sektionen. Den läckande delen var mellan sex och sju meter lång. Sprickan gick längs röret och var i botten av ledningen, säger Christian Johansson, maskinförare på entreprenadföretaget Sören Johansson AB.

Han berättar att man lade pallvirke i botten av schakten förr i tiden och ofta aldrig tog bort det när ledningarna var monterade.

– Det ger olika belastning på rören, kan göra i alla fall. Det är grova rör det här, 500 millimeter i diameter och godstjocklek på 15 millimeter i gjutjärn. Man kanske tänkte förr att det inte spelade någon roll om det där låg kvar, säger han.

Lena Blad är tillförordnad vd för Gästrike Vatten och hon känner sig lättad över att läckan nu är åtgärdad.

– Det är väldigt skönt att alla nu fått tillbaka sitt vatten. Och den här läckan vet vi inte hur den uppstått. Jag känner mig inte oroad över det här. Vi har väldigt långa ledningar och en del är väldigt gamla, men får det bara ligga ifred så håller det väldigt länge. Stora läckor som den här har vi förhållandevis sällan, säger hon.

– Förutom att det var sprucket, så var röret i gott skick.

Hon berättar att läckage ofta uppstår av yttre påverkan som andra pågående grävningsarbeten eller dåliga markförhållanden till exempel. Ett sådant inträffade i mars 2014 i korsningen Nygatan och Norra Rådmansgatan. Det läckaget var inte i någon huvudledning.

Läs här: Vattenläcka i centrala Gävle

Lena Blad berättar att i Gästrike Vattens förnyelsearbete ingår att byta ut gamla delar i infrastrukturen och att man följer den planen. Och de rör som ligger på pallvirke försöker man kartlägga och bygga bort.

Enligt Gästrike Vatten, går det sådana här grova huvudledningar mellan Sätra och Bomhus.

Pallvirket skulle alltså kunna var en bidragande orsak till utmattningen i godset. Entreprenörerna som utför reparationerna har sett det förr, och kan vittna om att det aktuella röret var nedlagt på liknande vis.

Stora delar av ledningsnät och vattenverk inom Gästrike Vatten är från 40-talet och fram till 60-talet. Det är så sent som för ett tiotal år sedan som underhållsarbetet kommit i gång på allvar.

– Vi brukar prata om de osynliga potthålen, det finns en underhållsskuld. Och det här är något vi måste fortsätta att jobba med, det är självklart, Lena Blad.

Du är inte oroad över att det här är en tickande vattenbomb?

– Nej, jag är inte det. Jag tycker att vi har ett bra förnyelsearbete som är systematiskt, och vi kommer stärka upp det ytterligare, säger hon.

ALLT OM VATTENLÄCKAN PÅ BRYNÄS:

Gävleborna hamstrar vatten – det börjar bli tomt i butikerna

Extra personal har kallats in för att äldre ska få vatten

Gävleprofil kritisk mot bristande information om vattenläckan – "Jag tycker att det är hemskt och taktlöst"

Akut vattenläcka i Gävle – stora delar av invånarna uppmanas att inte dricka vattnet

Gävle drabbat av akut vattenläcka – vi sände live

Se Gästrike Vattens presskonferens här: "Gävleborna drabbas veckan ut"

Folksamling vid vattenpumpen – "Bajamajor är på väg till skolan"

Jätteläckan slår hårt mot restaurangerna – tomt i kranarna på McDonald’s