Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla vanliga svar från Sveaskog

Arbetarbladet skriver den 8 juli under rubriken ”Naturvänner vill rädda urskogen”. Det handlar om Mombyåsen i Ovansjö kronopark, Sandviken. Vi har påpekat det orimliga i Sveaskogs avverkningsplanering på Mombyåsen. Oersättliga naturvärden hotas.

Arbetarbladets reporter Anders Eklind har intervjuat Bruno Bystrand på Sveaskog om ärendet. Sveaskogs svar kan inte tas på allvar. Bruno Bystrand svarar bland annat: ”Det är jättebra att Naturskyddsföreningen uppmärksammar områden där det kan finnas värden.”

Sveaskog kryper undan. Alla vet, att skogsägaren har hela ansvaret för vad som görs på hans mark, även Sveaskog. Ett bolag som levererar i storleksordningen 800 miljoner kronor till statskassan varje år har makten och skyldigheten att göra rätt, det vill säga. bedriva naturvård parallellt med virkesproduktion. Om en ideell organisation kommer med synpunkter är det inte för att hjälpa Sveaskog utan för att hjälpa naturen. Att det behövs är uppenbart för alla som ser hur virkesproduktion och avverkning fortfarande är det dominerande intresset hos skogsägarna.

Så vad gäller saken? Bolagets föregångare, Domänverket, hade 1958 Rudolf Wallenius som kronojägare på Ovansjö kronopark. Han var naturvårdspionjär, tyckte att verket inte borde hugga allt, utan lämna några små fläckar av gammal skog, varav en på Mombyåsen, 2,3 hektar, 150 x 150 meter till ytan. Han fick som han ville och Domänreservatet är nu en av de mycket få och mycket små fläckar där man i Gästrikland kan se en gammal reslig skog, som före människans exploateringsiver var det normala.

Den lilla fläcken på Mombyåsen har aldrig varit friställd för vindarna och har lyckats stå kvar och även bevara en del av de gammelskogsarter som är beroende av att vara skyddade av skogens mörka och fuktiga klimat. Nu har Sveaskog avverkningsanmält så gott som hela det skogsområde som omger reservatet samt flera andra skogsområden i närheten, vilket skulle lämna reservatet som en liten skogstuss på ett kalhygge. En skogstuss där avståndet från mitten till kanten skulle vara 75 meter.

Denna planering är naturvidrig och en skymf mot bolagets föregångsman RW. I stället borde Sveaskog ta chansen och utvidga reservatet till en storlek som medger en positiv utveckling av naturvärdena inom dess gränser.

Det finns bara en väg för Sveaskog att dra sig ur den pinsamma situation bolaget har satt sig i – dra tillbaka avverkningsanmälningarna! Låt skogen stå! Gör rätt!

Lotta Delin, Stig Hammarsten, Anders Delin, Ellinor Delin

Naturskyddsföreningen och Skydda Skogen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel