Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal plattformsfavorit i ny kostym

Prince of Persia
(Ubisoft)
Ålder: 12+
Format: Multi

2003 uppdaterade Ubisoft Jordan Mechners klassiska tvådimensionella plattformsäventyr, "Prince of Persia". Med fantastiska animationer, tajt kontroll och det numera klassiska "spola tillbaka tiden"-momenten så blev spelet stilbildande för så gott som alla plattformsäventyr som släppts sedan dess.

När spelet gör comeback på den senaste generationens hårdvara så har man tagit prinsen tillbaka till ritbordet. Istället för den plågade prinsen från "Prince of Persia: Sands of Time" så får vi en muskulös, ruffig skojare som ser ut som ett slags ökenversion av Han Solo från Star Wars-filmerna.

I inledningen stöter den blivande prinsen på den mystiska prinsessan Elika, vilket drar igång en serie händelser som resulterar i att den onde trollkarlen Ahriman släpps lös ur templet där han har hållits fången och det är dags för den nye hjälten och hans nyfunna partner att rädda världen och föra tillbaka ljuset.

För att rädda världen måste prinsen och Elika rena ett antal heliga platser och det gör man genom att svinga, klättra och hoppa fram över de olika plattformsvärldarna.

Så långt är det mesta sig likt från tidigare äventyr, men här finns också mängder av inslag som har hämtats från några av de senaste årens mest kritikerrosade äventyr: "The Legend of Zelda: The Twilight Princess". "Ico" och "Shadow of the colossus".

Grafiken går numera i tecknad cel-shadingstil och ser riktigt snygg ut. Däremot så känns den nya huvudpersonen lite mer tungstyrd än den smidige prinsen från "The Sands of Time".

Prinsens följeslagare har magiska krafter som ersätter tidsdolken som kunde spola tillbaka tiden. Så fort du störtar mot en säker död så fångas du upp av Elikas hjälpande hand. I grunden så fungerar egenskapen på ett liknande sätt som tidsmanipulationerna men här får man känslan av att det är omöjligt att misslyckas och då tappar äventyret naturligtvis en hel del spänning.

Om jag får välja så föredrar jag den förra versionen av Ubisofts akrobatiske prins.