Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsbutiker kan orsaka fler brott och dödsfall

Annons

Nu har gårdsförsäljningsutredningen presenterats. En utredning som redan innan läckt en del av sina förslag, och därmed genererat en stor diskussion om vad ett eventuellt förslag skulle kunna innebära.

Syftet var att ta reda om och i så fall hur gårdsförsäljning av alkohol kan införas i Sverige utan att riskera Systembolagets monopol.

Nu ser vi en utredning med så långtgående förslag att vi skulle få ett stort antal spritbutiker runt om i landet. Utredningen öppnar för försäljning av både inhemsk och utländsk alkohol i butiker som kan vara placerade överallt i Sverige. Det blir fritt fram för både svenska och utländska tillverkare att öppna och driva en alkoholbutik. De tillverkare som öppnar butik kan sälja både sina egna och utländska producenters drycker. Det är i princip att avskaffa Systembolaget.

Om EU-kommissionen inte skulle godkänna det här förslaget till lagändring skulle Sverige riskera att förlora sitt monopol. Ett monopol som vi har av folkhälsoskäl.

Stockholms Universitet anser att ett avskaffat monopol bland annat skulle orsaka 20 000 fler våldsbrott, 6600 fler rattfulla och 2000 fler dödsfall årligen. Det är inte en önskvärd utveckling.

Socialdemokraterna tar bestämt avstånd från en sådan utveckling och kan krasst konstatera att utredaren Lotty Nordling radikalt har misslyckats.

Hur ställer sig regeringspartierna till att genomföra en reform som skulle kosta så många människor så mycket? Står ni upp för det ni tidigare har sagt om att en eventuell gårdsförsäljning aldrig får äventyra det svenska alkoholmonopolet?


Elin Lundgren, Gävle
Sara Karlsson, Eskilstuna

Riksdagsledamöter
Socialdemokraterna

Mer läsning

Annons