Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljning av alkohol – en möjlighet för landsbygden

Centerpartiet har en restriktiv syn på alkohol men vi anser ändå att det måste bli tillåtet att under kontrollerade former sälja alkohol på gårdsnivå, skriver Karin Ånöstam (C).

Annons

Den svenska turistnäringen har så sakteliga återgått till sin vardag efter några hektiska sommarmånader. Återigen växer turistnäringen så det knakar i Sverige. Turismen har fått stor betydelse för Sveriges ekonomi och bidrar med jobb och tillväxt, inte minst i vårt län.

Många av dessa jobb tillkommer i små företag och får därför sällan den uppmärksamhet de förtjänar.

En turistform som är stor och utbredd i många länder i Syd- och Centraleuropa är matturismen. I exempelvis Italien och Frankrike är det vanligt att besökare väljer att spendera sin semester på landsbygden för att botanisera bland mångfalden av ostar, korvar och viner. I Sverige finns det knappt någon motsvarande turism, trots att Sverige är ett land med gott om delikatesser av toppkvalitet.

I Gävleborg finns en mängd fantastiska produkter. De flesta kan du finna på hemsidan för matresursen.se.

Tack vare vår rena natur, vårt kalla klimat och våra långa sommardagar anser många att de svenska råvarorna tillhör de bästa i världen.

En måltid bestående av sill och potatis med jordgubbar och vispgrädde till efterrätt uppfattas kanske inte som speciellt exotiskt ur svenska mått mätt, men i många andra delar av världen är det precis vad det är.

Även alkoholhaltiga drycker har möjlighet att locka besökare till den svenska landsbygden. I Gävle är vi begåvade med Mackmyra Whisky och i Söderhamn med en ölproducent, Hälsinge ångbryggeri.

Redan i dag finns ett antal mindre producenter av vin och öl som tar emot besökare och som kan berätta om druvans och maltets kvaliteter.

Deras företagande begränsas dock av att de inte får sälja sina produkter direkt till sina besökare och av att de inte kan producera de volymer som krävs för att få sälja via systembolagets ordinarie sortiment. Centerpartiet vill göra något åt detta och släppa loss den kraft som finns bland dessa entreprenörer.

Centerpartiet har en restriktiv syn på alkohol och slår vakt om det svenska alkoholmonopolet, men vi anser ändå att det måste bli tillåtet att under kontrollerade former sälja alkohol på gårdsnivå.

Det finns mycket lite som pekar på att gårdsförsäljningen skulle öka svenskarnas alkoholkonsumtion eller att det skulle hota systembolagets monopolställning. Erfarenheterna från vårt grannland Finland bekräftar detta.

Förutom fler jobb och ökad tillväxt på landsbygden hoppas Centerpartiet också att gårdsförsäljningen kan få flera svenskar att upptäcka att alkohol inte bara är ett berusningsmedel utan att det även är en sällskapsdryck, smakupplevelse och hantverk. Druvornas och maltkornets kvaliteter har oanade möjligheter.

Karin Ånöstam

distriktsordförande för Centerpartiet i Gävleborg

Mer läsning

Annons