Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljning hotar inte folkhälsan

Här kommer ett svar på en debattartikel av Lundgren (S) riktad till Beckman (M) och Vilhelmsson (M).
Socialdemokraten Elin Lundgren menar i en debattartikel i AB 13/6 att ett införande av gårdsförsäljning av alkohol är oansvarigt och att vi politiker ska ta ansvar för jobben och folkhälsan. Det gör vi. Alliansen styr Sverige tryggt och säkert och med en politik som innebär att hela Sverige kan leva. En av förutsättningarna för att skapa jobb är att det finns företag som söker arbetskraft. Att införa gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära att jordbruket, turismen och landsbygden får möjligheten att utvecklas ytterligare. Då skulle också efterfrågan på medarbetare bli större. Att folkhälsan inte skulle hotas konstaterades av utredningen som presenterades i december (SOU 2010:98). Utredningens förslag innehåller nämligen individuella och kvantitativa begränsningar för mängden alkohol som får säljas. Dessa begränsningar är motiverade av just folkhälsoskäl.
Lundgren är även orolig för att tillgängligheten skulle öka för våra ungdomar. Eftersom produkterna som produceras på gårdar är högkvalitativa och säljs till ett relativt högt literpris är det inte produkter som riktar sig till ungdomar. Det handlar om att kunna köpa med sig en flaska hem som souvenir från exempelvis en whiskytillverkare. Försäljningen kommer dessutom att ske under kontrollerade former och inte alls säljas till ”vem som helst” som Lundgren påstår. Målgruppen är besökare, i många fall även turister från andra länder. Eftersom utredningens modell innebär att gårdsförsäljning bara ska kunna ske i samband med ett studiebesök på tillverkningsstället eller någon liknande upplevelsetjänst får småföretagare möjlighet att anordna paketresor till sin gård, vilket gynnar turismnäringen. Därmed hotas inte heller Systembolagets monopol. Vi vill ha en levande landsbygd där småföretagare ska få ännu bättre förutsättningar att växa. Uppenbarligen delar inte Lundgren vår vilja till att landsbygden ska utvecklas men delar övriga socialdemokrater den åsikten?

Lars Beckman (M)
Gävleborgs län
Jessika Vilhelmsson (M)
Uppsala län
Båda är ledamöter i Skatteutskottet