Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljningen hotar inte monopolet

Annons

Svar till Elin Lundgren (S), Arbetarbladet 21/6:
Lundgren (S) skriver för andra gången under sin debattartikel ensam utan partikamrater. Ska det tolkas som att Socialdemokraterna även är splittrade i frågan om gårdsförsäljning? Vad är egentligen Socialdemokraternas besked i den här frågan? Är ni för eller emot? Talar Lundgren utifrån sitt engagemang i nykterhetsrörelsen eller står hela partiet bakom denna inställning?
Landsbygden ligger oss mycket varmt om hjärtat. En levande landsbygd är avgörande för att Sverige ska kunna fortsätta upprätthålla ett näringsliv som många gånger används som föregångsexempel i andra länder och här har alliansregeringen gjort mycket även om det finns mer kvar att göra.
Lundgren oroar sig för att det svenska alkoholmonopolet skulle hotas vid ett införande av gårdsförsäljning men det behöver hon inte göra. I utredningen som genomförts på uppdrag av regeringen föreslås en begränsning gällande försäljningsvolymen. På så vis hotas inte monopolet. Inte heller ökar konsumtionen mer än med motsvarande ett glas vin per person och år. De siffror från Stockholm Universitet som Lundgren hänvisar till har inte tagit hänsyn till några kvantitativa begränsningar och blir därför missvisande.
Vi jobbar hårt för att hela Sverige ska leva på alla nivåer, både på landsbygd och i stad. Vi vill att Sverige ska leva från norr till söder och från öst till väst. Sverige ser olika ut och har olika förutsättningar. Jordbrukssektorn är en viktig bransch som binder samman Sverige. Vi värdesätter en god djurhållning, ett svenskt konkurrensmässigt jordbruk och unga engagerade entreprenörer som är villiga att driva det svenska jordbruket vidare.
Regeringen har genom sin satsning på Matlandet Sverige satt det svenska jordbruket i fokus. Här finns satsningar på både det lokalproducerade och en ökad svensk matexport på världsmarknaden. Satsningen kommer leda till fler arbeten inom både jordbrukssektorn och inom livsmedelsindustrin. En bonus i projektet är även den ökade landsbygds- och matturismen i Gävleborg som ställer den svenska landsbygden inför nya möjligheter.
Alliansen kommer alltid att stå emot oppositionens hotfulla politik mot glesbygden. Vi står emot förslag som kilometerskatt, höjda drivmedelspriser, skatt på konstgödsel och förmögenhetsskatt som hotar näringar på landsbygden. Vi stimulerar hellre landsbygdens näringsliv genom att skapa nya förutsättningar som fungerar som ett verktyg för att växa och utvecklas.
Lars Beckman (M)
Riksdagsledamot Gävleborgs län
Jessika Vilhelmsson (M)
Riksdagsledamot Uppsala län
Åsa Coenraads (M)
Riksdagsledamot Västmanlands län tillika ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet

Mer läsning

Annons