Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikar dominerade i back-SM – och Sundell säkrade guldet totalt

Oskar Sundell och Jimmy Holmkvist klev överst på prispallen var sin dag när back-SM för bilar fortsatte i Arboga.
För Oskars del innebar helgens resultat att han även säkrade ett efterlängtat SM-guld!

Annons

Årets sjunde samt åttonde deltävlingar i back-SM avgjordes i helgen. Det var comeback för bilarna i den anrika, grusbelagda, Röforsbacken.

Hela 31 deltagare mötte upp i Klass 3, Rallybilar med tvåhjulsdrift. Snabbast i den första omgången var tabelledande – samt titelförsvarande – Oskar Sundell, Sandviken (boende i Hedesunda). Östgöten Daniel Wall knep andra tid, medan Mikael Lundberg, Gävle, skuggade på tredje plats.

Sundell bättrade därefter sin tid med dryga halvsekunden i sitt andra framträdande, men tvingades likväl att vika ner sig för Wall. Denne fick nämligen till en kanonkörning och lyckades vinna med sex hundradelar i marginal.

Trea, efter Oskar Sundell, slutade Micke Lundberg, medan Jimmy Holmkvist, Gestrike, säkrade fjärde plats.

På söndagen tog Micke Lundberg kommandot genom att sätta bästa tid av alla i det första åket. Holmkvist följde nu som tvåa, Sundell trea och Wall fyra.

Det andra åket blev till en rysare. Nu ”stod” såväl Jimmy Holmkvist som Micke Lundberg på gaspedalen och det hela slutade med att den förstnämnde tog hem spelet med tre tiondelars marginal…

Oskar Sundell tvingades bryta åk 2 efter det att bakvagnen kollapsat på BMW:n. Tiden från den första omgången räckte trots allt för att bli fyra i sammandraget, efter Daniel Wall.

Därmed kunde den 34-årige mjölkbilschauffören glädja sig åt ett nytt SM-guld. Med 195 poäng i protokollet skiljer 29 till andraplacerade Jimmy Holmkvist och denne kan maximalt hämta tillbaka 18 pinnar i samband med epilogen i Lima om tre veckor.

– Målsättningen med helgens tävlande var minst två fjärdeplatser, för att säkra titeln. Och det blev ju ännu lite bättre, summerade Oskar efteråt.

Förstås rejält nöjd över en andra guldmedalj.

– Ja, det sitter riktigt bra!

I Klass 1, Rallycross Super Car, slutade Sandvikens Christer Nilsson trea på lördagen. Han bättrade därefter detta ett snäpp genom att ta en andraplats i söndagens tävling.

Vann båda dagarna gjorde hälsingen Lars Svensson, vilket spetsade till tabelltoppen. Nilsson leder fortfarande sammanlagt, men nu bara med två poäng tillgodo på Svensson – 181 mot 179. Den kommande Limatävlingen blir helt avgörande!

I Klass 2, Rallycross 2400 cc, knep Håkan Holmkvist, Gestrike, tredje plats i lördagstävlingen. En andraplats på söndagen innebar att han i praktiken säkrade en medalj i SM. Om det blir brons eller silver avgörs i Mattsåsbacken i Lima.