Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikeförfattaren Göran Norström är död

Författaren, konstnären och jazzpianisten Göran Norström från Sandviken är död.
Han avled på tisdagen 88 år gammal.

Annons

LÄS OCKSÅ: Cool kulturman ur tiden

Göran Norström föddes i Sandviken i maj 1928. Och det var också hit han återvände på ålderns höst.

Efter nästan två decennier i Västervik och ytterligare några år i Dalarna flyttade han tillsammans med sambon Lilian Ricklund-Stynsberg till Gästrike-Hammarby och senare till en lägenhet i centrala Sandviken.

Det var också i Sandviken med omnejd som många av hans berättelser utspelade sig. Oavsett om det var noveller, romaner, radio- och tv-pjäser eller spännande ungdomsböcker som han skrev.

Men skrivandet började redan tidigare. När han som lokalkorrespondent i Gefle Dagblad rapporterade om vad som hände i byarna kring Sandviken. Han blev senare tidningens kulturedaktör och belönades med bland annat Norrlands litteraturpris och Gävle kommuns kulturpris.

När han, efter ett drygt 20-tal böcker och mängder av pjäser, tröttnade på skrivandet ägnade sig han allt mer åt sina två andra stora intressen – måleri och musik.

LÄS OCKSÅ: Göran Norström har återvänt till Gästrikland