Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikemodellen diskuterades under workshop: "Rätt hanterad ger den fina förutsättningar"

Om du spelar ungdomsishockey i Gästrikland så har du aldrig långt till bortamatch.
Den så kallade Gästrikemodellen ska säkra att man på lång sikt kan behålla den unika bredden av ungdomsföreningar i distriktet.
I veckan träffades föreningarna för att diskutera möjligheter och utmaningar.

Annons

Med Gästrikemodellen har ishockeyns ungdomsföreningar formulerat ett gemensamt förhållningssätt som syftar till att behålla det stora utbudet av föreningar i distriktet och den unika bredden. Men det har inte varit helt enkelt att hålla modellen vid liv, folk byts ut i föreningarna och kännedomen blir lägre ju längre tiden går. I veckan bjöd därför Gästriklands Ishockeyförbund in distriktets alla ungdomsföreningar till workshop och lansering av ett kampanjmaterial.

Gästrikemodellen bygger bland annat på att barn och unga ska spela ishockey där de bor – det betyder att man inte byter klubb och att föräldrar och ledare inte värvar spelare mellan föreningarna. En modell med goda intentioner – men hur många vet egentligen vad Gästrikemodellen står för? Och vad händer om vissa väljer att strunta i modellen?

Fredrik Molander, ordförande i Gästriklands Ishockeyförbund, och Erik Tyldhed, styrelseledamot och sekreterare, är mycket nöjda med föreningsworkshopen. Många goda idéer och förslag har diskuterats och framför allt noterar de känslan av att samtliga föreningar har stort intresse av att jobba vidare med modellen och hålla den aktuell.

– Vi är unika i Gästrikland som har så många föreningar på så liten yta, säger Fredrik. Vi har den här modellen att utgå ifrån och rätt hanterad ger den fina förutsättningar för distriktets barn och unga att utöva sin idrott.

– Vi gjorde ett grundläggande strategiskt arbete under förra säsongen och det var tydligt att Gästrikemodellen var en av de prioriterade frågorna som föreningarna ville arbeta med. Modellen är i grunden bra, men det finns vissa områden där vi har utmaningar och som vi behöver jobba med.

Att det byts folk i föreningarna är ett problem – i dag är de flesta som var med och tog fram modellen utbytta. Att alla inte känner till och respekterar vad modellen står för är ett annat problem. Under workshopen diskuterade föreningarna ett antal områden där man ser att det behöver göras förbättringar.

I samband med workshopen lanserades även ett kampanjmaterial för att öka kännedomen om modellen. Föreningarna försågs med informationsskyltar, foldrar, webbanners och annat material som de kan använda i sina verksamheter för att få bland annat ledare och föräldrar att uppmärksamma modellen och vad den står för.

- Vi är glada att vi har kunnat samverka med Gävleborgs Idrottsförbund i den här frågan, framhåller Fredrik. De har stöttat oss i framtagandet av kampanjmaterialet, och fungerat som bollplank. Det är viktigt att vi även visuellt visar upp vad vi står för och att alla föreningar står bakom modellen tillsammans!

Vad hoppas du, Fredrik, se för resultat av kvällens arbete?

- Det är unikt i hockeysverige att vi har den idrottsmiljö vi har i distriktet. Vår målsättning är att vi kontinuerligt ska ha sådana här träffar där vi tillsammans med föreningarna ser över och utvecklar den här unika modellen. Vi hoppas att det leder till att den efterlevs bättre. Det blir bättre för ungarna, bättre för ledarna … ja, bättre för alla!

Läsartext

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel