Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästrikland hotas av igenväxning – de ordnar "bushresa" för att rädda jobben på landet

Större artrikedom i naturen, mindre myggproblem och större lönsamhet för lantbrukare. Mycket går att vinna genom att bromsa förbuskningen.

Annons

Det vill arrangörerna för fredagens "bushresa" kring Nedre Dalälven belysa.

– Att bibehålla ett vackert landskap är en viktig samhällsfunktion, säger Bengt Gyldberg, handläggare på Neda.

Kring 30 personer inom politiken, näringslivet och lantbruket kommer att följa med på resan som inleds i Gysinge och stannar vid Tärnsjö, Jörsön och Hedesunda.

Ambitionen är att få upp resenärernas ögon för de vinster man kan göra genom att ta vara på de marker som lämnats oanvända.

– Det finns mycket att vinna på det. Man får gör en restaurering i markerna. Träd och buskar behöver tas bort, och fräsning för att jämna till marken. Sedan är det möjligt att komma ut med betesdjur eller maskiner på markerna, säger han.

Den stora ekonomiska vinningen är de miljöersättningar som går att få. Bengt Gyldberg ser ett problem i att de inte är tillräckligt flexibla i dagens läge, men tror ändå att entreprenörer och lantbrukare så väl som samhället i stort kan dra nytta av att markerna sköts bättre.

– Det som krävs är väl i många fall entreprenörer som vågar satsa på att hävda markerna, säger han.

Han säger att lantbrukare och entreprenörer kan få fler ben att stå på genom att ta sig an markerna och sköta de bättre.

– Varje lantbrukare som kan fortsätta med det de gör, sparar jobb åt fyra, fem personer. Får man igång positiva spiraler så bidrar man till att lanthandlar och glesbygdsskolor bevaras, menar Bengt Gyldberg.

De som tagit initiativ till bushresan är Landsbygdsnätverket, som började med liknande resor förra året i hela landet.