Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler skänker när vintern kommer

/
  • Graderna har sjunkit så lågt som till minus 18 grader i veckan. Många som inte har tak över huvudet har inte heller kläder så det räcker.
  • I Sandviken skänker Patrik Lindgren kläder, skor och jackor till hemlösa som behöver det under vinterkylan.
  • Moa Johansson och Jonna Delin Heljeberg driver skolprojektet
  • Hemlösheten i Sverige ökade under 2015. Flera kommuner i landet fick kritik i sitt arbete mot hemlöshet i Stadsmissionens rapport som kom under hösten.

När minusgraderna sjunker ökar Gävlebornas givmildhet. Allt fler engagerar sig för att ge hemlösa kläder och mat när vintern och snön har kommit.

Annons

I ett skolprojekt har Jonna Delin Heljeberg och Moa Johansson, från Praktiska Gymnasiet Gävle, startat Facebookgruppen "Varm i Vinter" där de samlar in kläder för hemlösa och skänker till olika välgörenhetsorganisationer. Gruppen fick stor uppmärksamhet när den startades i slutet på november och i skrivande stund har gruppen 370 medlemmar.

– Både jag och Moa brinner väldigt mycket för den här frågan. Det finns människor som inte har råd med en overall till sin tvååring eller kläder till sig själv i den här kylan. Vi fått en otrolig respons från människor som vill hjälpa till och det är fantastiskt kul, säger Jonna Delin Heljeberg.

LÄS OCKSÅ: Röda korset toppar med volontärarbetare

Skolprojektet väntas hålla på till slutet av februari, och trots att det tar stor tid av deras vardag så är det en rolig upplevelse. Till en början räknade tjejerna med att cirka tio personer skulle höra av sig och lämna kläder, men nu har engagemanget spritt sig.

– Folk har väl märkt av flyktingkrisen till stor del och känner att man vill bidra. Jag aldrig gjort något liknande förr, men jag är helt övertygad om att både jag och Moa kommer fortsätta att engagera oss i välgörenhet framöver.

Fler Facebookgrupper med privatpersoner som engagerar sig för att skänka kläder till behövande i vinter har startats, och välgörenhetsorganisationerna känner av den ökade givmildheten.

Roland Söderberg är föreståndare på RIA Hela Människan i Gävle och märker av att människor skänker mer när snön kommer.

– Vi får in kläder hela tiden, men särskilt inför vintern. När kylan gör sig påmind skänker folk mer, det är mitt intryck, säger han och fortsätter:

– Vi har öppet alla dagar i veckan nu för tiden. Våra gäster behöver ha någonstans att vara nu när det är så otroligt kallt ute. Vi hade även öppet på Julafton, många restauranger skänker mat då så vi fick ihop ett litet julbord för de behövande, det var fin stämning.

LÄS OCKSÅ: Hemlösheten i Sverige ökar

Patrik Lindgren, bor och jobbar i Sandviken och skänker själv kläder till hemlösa. Han menar att alla kan hamna i samma situation och det gäller att man är medmänsklig. Att vissa människor har förutfattade meningar om hemlösa hjälper inte till i situationen, menar han.

– Ett enda snedkliv och det kan hända dig också. Det kan ju ha hänt något som gör att du blir av med ditt jobb. Arbetsförmedlingen kanske nekar dig en månads hjälp och du har inte möjlighet att få hjälp av vänner och Kronofogden flåsar dig i nacken tills du blir utkastad från lägenheten.

Han tycker att det är viktigt att hjälpa andra människor och han gör det av en enkel anledning: för att han kan.

– Jag skänker enkla saker som skor, jackor och diversehygienartiklar till både nya och gamla vänner som har haft otur här i livet. De lever på lånad tid i den här kylan om folk inte hjälper till.

Mer läsning

Annons