Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 jobb bort i sjukvårdens administration

Över 100 heltidstjänster försvinner när sjukvårdens administration ska effektiviseras i Gävleborg. Var sjätte läkarsekreterare och administrativ personal kommer att förlora jobbet.
– Det är jättestora förändringar. Många är oroliga, säger Lotta Eriksson, på SKTF:s landstingsavdelning.

Annons

Neddragningar är på gång inom den verksamhetsnära administrationen i landstinget. Administrativa arbetsuppgifter sysselsätter i dag cirka 1 100 heltidstjänster, varav 593 är läkarsekreterare och administratörer. Resten är vårdpersonal som har mer eller mindre administrativt jobb.

Projektledningen räknar med att spara 30–50 miljoner på att skapa en ny organisation med drygt 100 färre tjänster.

– Effekten är att färre antal människor gör mer och då blir bättre. Genom att koncentrera sig på arbetsuppgifter blir man också bättre på att utföra uppgifterna, säger Kent Larsson, förvaltningschef för lednings- och verksamhetsstöd.

Tanken är att göra administrationen mer enhetlig i exempelvis tillgänglighet på telefon, bemötande av patienter och journalföring, samt att frigöra tid för vårdpersonal att lägga på patienter.

Förändringen är en organisatorisk flytt för alla, och vissa måste även flytta geografiskt. Tio samordningsenheter bildas runt om Gävleborgs län. Enligt Kenth Larsson ska landstinget ta hänsyn till verksamhetens placering, var de anställda bor och arbetar.

– Alla ska inte flytta. Det som är nödvändigt att utföras nära patienten ska utföras nära patienten, säger Kenth Larsson.

Tjänsterna presenteras efter påsk och de berörda har två veckor på sig att lämna intresseanmälningar. Urvalet sker efter arbetsrättsliga principer som tillräckliga kvalifikationer och antal anställningsår. De anställda ska få besked om sina nya placeringar första veckan i juni.

Enligt Lotta Eriksson på SKTF som organiserar läkarsekreterarna finns det en stor oro bland personalen.

– Nästintill alla kommer att beröras av det här och det kommer att bli uppsägningar. Det är jättetungt, säger hon.

Förändringen har kritiserats av ett 20-tal läkare på kirurgkliniken vid Gävle sjukhus. I ett brev till ansvariga divisionschefer uttrycker de oro för att specialistkompetens ska gå förlorad när deras läkarsekreterare inte längre ska tillhöra kliniken.

På onsdag beslutar hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp hur man ska fortsätta processen. I september ska förändringen vara genomförd.

Mer läsning

Annons