Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 miljoner kronor får kulturhuvudstadsåret kosta

/
  • Eniga. Alla partier i kommunstyrelsen är eniga om att kommunen ska satsa 100 miljoner kronor om Gävle skulle utses                 till europeisk kulturhuvudstad 2014. Stämningen var god när planerna presenterades på en presskonferens i går. Från vänster Inger Källgren Sawela, m, Roger Persson, mp, Roland Ericsson, c, Per-Åke Fredriksson, fp, Lennart Ahlenius, kd, Carina Blank, s, och Björn Öberg, v.

Politikerna har bestämt sig: Om Gävle utses till europeisk kulturhuvudstad 2014 ska kommunen satsa 100 miljoner kronor. – Vi har varit eniga hela tiden om att lämna in en ansökan, sedan har det varit en fråga om penganivåer, säger kommunalrådet Carina Blank, s.

Annons

Det är alla partierna i kommunstyrelsen som nu har pratat ihop sig och bestämt att 100 miljoner kronor är en rimlig summa för kommunen att satsa om Gävle utses till europeisk kulturhuvudstad 2014. Pengarna ska tas från kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser, och satsas utspritt över sex år – från 2010 till 2015. Själva kulturhuvudstadsåret 2014 satsas 50 miljoner, de andra åren 10 miljoner per år.

När pengarna tas från de särskilda utvecklingsinsatserna, där det finns avsatt 40 miljoner per år, drabbar det inte de kommunala nämndernas budgetar, enligt Carina Blank.

– Vi tar inte resurser från våra verksamheter utan tror att det tvärtom kan utveckla dem. Det här är en investering för framtiden, säger hon.Summan som satsas meddelades under en presskonferens i går med kommunalråden och oppositionsråden. Flera gånger poängterades att alla partier står eniga bakom beslutet.

Inger Källgren Sawela, oppositionsråd för moderaterna hade dock tänkt sig en lägre nivå från början men inser behovet av enighet i frågan. Hon tilltalas liksom kollegan Per-Åke Fredriksson, fp, av att pengarna som används redan finns avsatta.

– Jag är säker på att kulturhuvudstadsåret kan hjälpa oss i Gävle att växa och känna att vi kan, säger hon och tillägger att det stora arbetet nu ligger i att få Gävleborna att känna att det här är något bra.

Bästa sättet att göra det tror hon är att prata innehåll i stället för pengar och se till att alla får del av någonting i satsningen.Även Roland Ericsson, c, och Lennart Ahlenius, kd, tilltalas av bredden på projektet och tror att det är viktigt för kommunens utveckling.

– Det innehåller till exempel satsningar på äldre och berör avsidestagna människor vilket gör att vi kan gå med på den stora satsningen, säger Lennart Ahlenius.

– Om det inte skulle bli vi som vinner utmärkelsen får vi leva vidare här i Gävle och satsa pengarna på något annat, säger Roland Ericsson.

Carina Blank tycker att hela satsningen sänder ut en viktig signal om framåtanda och möjligheter i Gävle.

– Vi känner att vi står väldigt stadigt och tycker att vi är en värdig kulturhuvudstad. Vi har kunnat visa vad vi vill göra, säger hon.

Mer läsning

Annons