Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 nya jobb på Mediamarkt

/

Drygt 100 personer har fått jobb i den tyska hemelektronikkedjan Mediamarkts varuhus som öppnar i Valbo i dag torsdag.

– De flesta av våra anställda bor i Gävleområdet, säger varuhuschefen Lars Bengtsson som hade drygt 6 000 sökande att välja mellan.

Annons

Under de senaste veckorna har personalen internutbildats samtidigt som de format butiken och fyllt den med varor.

– Det är viktigt att personalen är engagerad, tar stort eget ansvar och ger bra service, säger Lars Bengtsson medan han visar oss runt i lokalerna ett knappt dygn före premiären.

Även om personalens klädsel och varuhusets utformning är centralstyrd så styrs mycket av själva handeln lokalt. Det är exempelvis arbetsledaren på varje avdelning som bestämmer hur mycket av varje artikel som ska köpas in och vad den ska kosta.

– Vi ska ha de lägsta priserna i regionen. Det är omöjligt för personal i Stockholm att ha den kollen och det gör att vi kan ha olika priser i olika varuhus, säger Lars Bengtsson.

Personalen har avtalsenliga löner men ingen provision. Med provision är det risk att säljarna inte lyssnar på vad kunderna behöver, menar varuhuschefen.

– Vi väljer att inte prata försäljningssiffror, säger han.

Lars Bengtsson siktar på 15 000 besökare redan första dagen och att över 40 000 personer passerar entrén under de första fyra dagarna.

Helt klart är att konkurrensen när det gäller både hemelektronik och vitvaror skärps rejält i och med Mediamarkts etablering. Närmaste granne är konkurrenten Expert och på andra sidan gatan finns El-Giganten, Siba och Onoff med snarlika sortiment.

Om det går bra för Mediamarkt i Valbo får också Lars Bengtsson extra utdelning. Han äger nämligen 9,9 procent av aktierna i bolaget som driver butiken.

– Det är en jättefin morot. Jag ska jobba som om det vore mitt eget företag, säger han.

I dag torsdag är all personal på plats.

De flesta av de 112 anställda jobbar deltid. Ett 40-tal har arbetspass varannan helg. Bara 18 är heltidsanställda.

– Vi måste ha mycket personal när det är mest att göra och flest kunder i varuhuset, säger Lars Bengtsson.

Mer läsning

Annons