Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

12 000 ton grus ska bort från Gävles gator

/
  • GÖR RENT PÅ GATORNA. Ett 10-tal fordon och lika många personer jobbar nu med att ta upp sand från Gävles gator, och så småningom utökas styrkan med fem personer till.
  • GÖR RENT PÅ GATORNA. Ett 10-tal fordon och lika många personer jobbar nu med att ta upp sand från Gävles gator, och så småningom utökas styrkan med fem personer till.

Sandupptagningen på Gävles gator har börjat. Men inte förrän 15 maj kommer hela kommunen vara grusfri.

Annons

Mellan 10 000 och 12 000 ton sand har under vintern hällts ut för att bekämpa halka i Gävle kommun. Det motsvarar ungefär 1 000 lastbilar och är betydligt mer än förra vintern.

Så fort snön försvinner ökar antalet cyklister. Enligt försäkringsbolaget If utgör lösgruset en fara för cyklisterna och är bidragande orsak till var sjätte cykelolycka under april månad.

– Nu tar vi gång- och cykelbanor för att minska halkrisken. Vi kör lite stråk i det centrala Gävle, trottoarer där det ligger mycket grus och på gator där snön har släppt och där fastighetsägare har sopat, säger Kai Olsson, gatuingenjör på tekniska kontoret i Gävle, och vill samtidigt uppmana alla cyklister att ta det lugnt.

Den stora systematiska rengöringen av gatorna dröjer till mitten eller slutet av april. Då först åker "det stora sandtåget" med en rad olika maskiner runt och betar av stadsdel efter stadsdel.

– Det ligger mycket grus på snön på gräsytor och skulle vi köra sandtåget nu skulle det se illa ut i juni. Vi måste se till att vi får med oss allt, så då måste vi tyvärr vänta lite, säger Kai Olsson.

Det är företaget Gävle Alltransport AB som utför sandupptagningen åt Gävle kommun.

Mer läsning

Annons