Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 av 19 apotek privatiseras

Nästan alla apotek i Gästrikland och Norduppland säljs ut.
Av 19 apotek kommer hela 15 att tas över av privata företag.
I Gävle blir bara apoteket vid sjukhuset kvar i statlig ägo.

Annons

De övriga tre som blir kvar i Apoteket AB är Mården i Bergby, Duvan i Storvik och apoteket vid Tierps sjukhus.

Resten säljs till privata företag.

En del i klump med ett stort antal andra apotek som sannolikt kommer att köpas upp av någon större kedja. Andra säljs en och en till småföretagare.

Tre av apoteken i Gävle – Hemlingby, Andersberg och Stortorget – samt Fenix i Tierp kommer att ingå i en av de stora privata kedjorna. Apoteken i Brynäs, Valbo, Hedesunda, Ockelbo och Gallerian i Sandviken i den andra.

Bomhus, Sätra, Strömsbro, Hofors, Skutskär och apoteket vid Sandvikens sjukhus kommer däremot att reserveras för småföretagare.

– Utgångspunkten har varit att åstadkomma konkurrens både lokalt, regionalt och nationellt. Vi har bland annat tittat på lönsamhet men också det geografiska läget, att man på ett rationellt sätt ska kunna samarbete mellan apoteken i samma kedja, säger Claes Kjellander, projektchef på Apoteket Omstrukturering AB, det bolag som skapats för att sköta avregleringen av apoteksmarknaden.

I genomsnitt är det ungefär var tredje apoteket som blir kvar i Apoteket AB. I Gästrikland är dock den andelen mindre – här blir bara knappt var femte kvar i statlig ägo

Att apoteket vid Gävle sjukhus är ett av dem är ingen slump. Det beror på att de kundapotek som finns på sjukhusen ofta samarbetar med sjukhusets interna apotek och då är det enklast att ha kvar de båda i Apoteket AB.

Mer läsning

Annons