Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring häktad för Temporånet

/

(Uppdaterad 20.23) Det krävs mycket starka skäl att häkta en person som inte har fyllt 18 år. Det gjorde det ansåg Gävle tingsrätt på måndagen. 17-åringen från Gävle som på rymmen från sitt behandlingshem misstänks för bland annat rånet mot Tempo för två veckor sedan får sitta i häktet fram till rättegången.

Annons

Trots sin ungdom är 17-åringen dömd för flera stölder, misshandel och ett rån. Brotten har han kunnat begå trots att han av socialtjänsten sedan länge varit placerad i olika former av ungdomsvård. I somras rymde han och misstänks sedan dess ha begått flera nya rån.
När hans signalement dök upp efter Temporånet på Brynäs ökade intensiteten i polisens spaningar efter honom. I fredags morse greps han i Malmö.
– Vi hade tips om var han kunde finnas och fick hjälp av Malmöpolisen att hitta honom, säger Anders Lyrberg, chef för Gävlepolisens ungdomsenhet.
När 17-åringen på måndagseftermiddagen fördes in till rättssalen för häktningsförhandlingen gäspade han och såg frusen ut. Han nekade till alla nya brott han anklagas för, och vädjade till rätten att få återvända till ungdomshemmet där han fortfarande har en plats, i stället för att häktas.
– De tar emot mig redan i kväll, och de har hög säkerhet där, argumenterade han.
Men åklagaren Peter Helsing kontrade med att det var från personalen på just det ungdomshemmet han rymde, under en beledsagad permission i somras.
– Jag kan inte lite på att han blir kvar där, och jag kan framförallt inte hindra honom från att ta kontakt med vittnen och andra personer som är viktiga i den fortsatta utredningen, sade Peter Helsing.
Häktningsdomaren lyssnade på åklagarens argument och häktade 17-åringen på sannolika skäl misstänkt för alla tre rånen.
– Han är ordentligt utpekad för Temporånet och ett av de andra två rånen, och hyfsat identifierad även för det tredje, säger åklagaren Peter Helsing.
Åtal ska väckas inom 14 dagar.

Mer läsning

Annons