Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringen som erkänt mordet i Sätra har haft kontakter med psykiatrin

18-åringen som har erkänt att han mördade sin äldre släkting i Sätra har tidigare varit i kontakt med psykiatrin. Under häktningsförhandlingarna på söndagen fattades beslut om att han skulle genomgå en så kallad paragraf sju-undersökning.
– Han är ledsen och han mår inte alls bra, säger advokat Ulf Andersson.

Annons

Det var i måndags förra veckan som 18-åringen själv larmade ambulansen om att den 83-åriga kvinnliga släktingen låg livlös i sitt hem i Sätra. Under obduktionen senare i veckan upptäckte rättsläkaren saker som gjorde att polisen misstänkte mord.

Efter att 18-åringen blivit förhörd på lördagen blev han huvudmisstänkt för mordet. Han häktades på söndagen.

– Han har erkänt att han har begått det här mordet, han har berättat på vilket sätt han har gjort det, och han har väl lite vagt berättat varför. Vad han exakt har sagt kan jag inte gå in på, på grund av förundersökningssekretessen, säger hans advokat Ulf Andersson.

Nya förhör kommer att hållas med 18-åringen på tisdagsförmiddagen.

– Då får vi hoppas att den där motivbilden klarnar, men i nuläget tycker jag det känns väldigt oklart varför han har agerat så här, säger Ulf Andersson.

Åklagaren Birgitta Fernlund säger att de har teorier kring motivet, men vill inte precisera vad de är.

– Det pågår en förundersökning där vi försöker gå till botten med alla uppgifter som är möjliga att kontrollera, säger hon.

LÄS MER: 18-åringen erkänner mord på den 83-åriga kvinnan i Sätra

Under häktningsförhandlingen beslutades att mannen ska genomgå en så kallad paragraf sju-undersökning. Den ger en vägledning om en eventuell större rättspsykiatrisk undersökning behövs.

18-åringen har tidigare haft kontakter med barn- och ungdomspsykiatrin. I en dom från Hovrätten i Falun från hösten 2015 beskrivs att han har en lindrig utvecklingsstörning och att han drabbades av en psykos för cirka fyra år sedan. Hans familj har också haft stöd från Gävle kommun med avlösning.

Ulf Andersson vill än så länge inte kommentera om det tidigare stödet till 18-åringen har varit tillräckligt.

– Jag har inte hunnit få all information än om vilket stöd han har fått så jag kan inte uttala mig om innan jag vet mera om det, säger han.

LÄS MER: 18-årig man begärd häktad för mord

LÄS MER: Polisen utreder misstänkt mord i Sätra

Mer läsning

Annons