Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 Gästrikebor har fått djurförbud

Arbetarbladet har kartlagt de missförhållanden som ligger till grund för att 18 personer i Gästrikland har djurförbud. Här är sju ohyggliga exempel.

Annons

25-årings hundar levde i avföring

Den senaste att få djurförbud är en 25-årig man bosatt i Hofors. 23 juni beslutade länsstyrelsen om djurförbud för 25-åringen. Det var i oktober förra året polisen larmades av grannar. De hade känt en stark lukt av avföring och hört frekventa hundskall. I lägenheten låg kläder, matrester och avföring utspritt över golvet. I lägenheten fanns två hundar, ingen mat och en urdrucken toalettstol. Hos veterinären konstaterades det att hundarna var undernärda och i dåligt fysiskt skick. Beslutet om 25-åringens djurförbud gäller tills vidare och gäller alla sorters djur.

Kvinnas kaniner levde på bajsberg

Det var november 2008. Djurskyddsinspektioner var fortfarande ett ansvar för kommunerna. Efter klagomål inspekterades en fastighet på landsbygden i västra Gästrikland. En kvinna hade ett flertal kaniner och marsvin i burar staplade på varandra. När djurskyddsinspektörerna besökte kvinnan var det smutsigt i burarna och luktade ammoniak. Det fanns varken mat eller vatten, i flera burar var det så mycket avföring att djurens ryggar tog emot burtaken. December 2008 beslutade länsstyrelsen att förbjuda kvinnan att ha kaniner och marsvin. Beslutet gäller tills vidare.

Gävlekvinna klippte sin katts päls

Efter anmälan genomfördes en kontroll hos en kvinna bosatt i Gävle. Hon hade klippt av sin katts päls. Innan inspektionen hade katten lämnats till veterinär för vård. Veterinären noterade att kattens hud hade klippts bort på en plats. Enligt länsstyrelsen ska katten ha klippts och skadats i huden upprepade gånger. Länsstyrelsen fattade beslut om att omhänderta katten oktober förra året. Djurförbud för kvinnan beslutades 6 april i år.

Gävleman lät sina boskapsdjur svälta

En man i Gävle kommun dömdes för djurplågeri september 2006. Han dömdes för att, under 2005, uppsåtligen ha utsatt sex nötkreatur, en tupp och 12 höns för vanvård. Djuren fick inte tillräckligt med vatten och foder, de hade inte heller någon ren liggplats. Nötkreaturen var avmagrade och hade gödsel över hela kroppen. Samtliga djur var så illa däran att de fick avlivas. December 2006 beslutade Länsstyrelsen att mannen skulle göra sig av med alla sina djur och får inte heller skaffa nya.

Valbokvinnas 23 hundar levde i bur

En kvinna i Valbo hade 23 hundar i sitt hus. Hon förvarade dem i burar och rastade dem sällan eller aldrig. 13 november 2007 omhändertogs 23 hundar. Två hundar var så illa tilltygade att de fick avlivas. Kvinnan förbjöds först att ha mer än två hundar. Juni 2008 omhändertogs två hundar från kvinnan, de hade inte rastats och tvingats uträtta sina behov inomhus. 1 juli 2008 beslutade länsstyrelsen att kvinnan varken får ha djur eller ta hand om andras. Efter tips till länsstyrelsen omhändertogs två nya hundar från kvinnan juni förra sommaren. De var vid tillfället i gott skick, men kvinnan hade och har fortfarande djurförbud.

Hoforsman misshandlade och sköt sin hund

I en bostad i Hofors hittades en utmärglad hund med sår över hela kroppen, det var i juni 2006. Efter veterinärbesök visade det sig att såren var skottskador. Sammanlagt hade hunden 15 kulor i kroppen. Då såren hade kommit olika långt i läkeprocessen drog veterinären slutsatsen att misshandeln hade pågått under en längre tid. När hunden omhändertogs hade den inte fått vatten eller mat på flera dygn och var onormalt skygg. Mannen fick djurförbud december 2006.

Mer läsning

Annons