Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 personer måste sluta i hamnen

/

Minst 18 personer tvingas sluta i Gävle hamn.
– Vi måste anpassa oss till den ekonomiska verkligheten, säger Fredrik Svanbom, vd i kommunägda Gävle Hamn AB, som på måndagen informerade hamnarbetarna om förändringarna som ska genomföras från 1 maj.

Annons

I fredags påbörjades MBL-förhandlingar med transportarbetarfacket.

– Vi har full sysselsättning i dag. Det går inte att bedriva verksamheten med 18 man färre, menar Sten-Olof Hillbom, fackordförande för hamnarbetarna i Gävle Stuveri.

Han hade inte väntat sig de kärva beskeden och hoppas att fortsatta förhandlingar ska få arbetsgivaren att ändra sig.

Från 1 maj tar det kommunägda hamnbolaget över verksamhet, personal och maskiner från privatägda Gävle Stuveri.

Det betyder bland annat att personalen byter arbetsgivare. Men 18 hamnarbetare blir över, enligt den översyn som Fredrik Svanbom har låtit göra.

I den nya organisationen finns plats för 54 hamnarbetare, vilket innebär att antalet hamnarbetare minskas med en fjärdedel.

De som blir arbetslösa jobbar i dag i Gävle Stuveri där alla anställda blev uppsagda strax efter nyår.

Ännu fler kan bli övertaliga inom administration, ekonomi och arbetsledning.

I dag jobbar 14 tjänstemän i Gävle Stuveri och lika många i Gävle Hamn. Hur många av dem som får plats i den nya organisationen vill Fredrik Svanbom inte säga i dag. Han vill avvakta tills det blir förhandlingar med fackförbunden Unionen och Ledarna, troligen i mitten av april.

Fredrik Svanbom motiverar neddragningarna med dels effektiviseringar när två organisationer slås ihop till en, dels lågkonjunkturen som medverkat till mindre godhantering. Hittills i år har godsvolymen minskat med 20 procent jämfört med samma period i fjol.

– Om det blir en uppgång får vi se om vi behöver nyrekrytera. Men i dagsläget finns det inte utrymme för fler, säger han.

I samband med sammanslagningen börjar man också köra kvällsskift vid Fredriksskans, något som man gör sedan tidigare på Granudden. Det ger bättre service till kunderna, konstaterar Fredrik Svanbom.

Samtliga 54 stuveriarbetare som blev uppsagda på Gävle Stuveri jobbar fortfarande kvar. Dessutom hoppar flera ”extringar” in, uppger Sten-Olof Hillbom.

I morgon onsdag fortsätter MBL-förhandlingarna.

Mer läsning

Annons