Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

180-220 flyktingar till Gävle nästa år

Gävle kommun ska ta emot mellan 180 och 220 flyktingar nästa år. Det har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutat.

– Men siffran är ganska oväsentlig, för det handlar om hur många som vill flytta hit, säger nämndens ordförande Peter Hasch (S).

Annons

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har tecknat avtalet om flyktingmottagande med länsstyrelsen, som har tagit över ansvaret för att skriva avtal med kommunerna från Migrationsverket.

Tidigare år har kommunen tecknat avtal med exakt angivet antal flyktingar man ska ta emot. Men eftersom siffran ändå bara är ett riktmärke, hur många som i praktiken kommer beror helt enkelt på hur många som väljer att flytta till Gävle, har man i år valt att lägga sig inom ett spann, 180-220 personer.

– Man ska tolka det som en viljeinriktning. Det här är det antal vi kan ta ansvar för och kan erbjuda exempelvis bostäder och platser i skolor till, säger Peter Hasch.

En annan nyhet är att avtalet ska fortsätta att gälla varje år, om inte någon av parterna vill teckna ett nytt avtal.

Antalet flyktingar som Gävle kommun tar emot per år har över tid varierat mellan 60 och 400. För år 2010 omfattar avtalet 200 flyktingar.

– Det är också ungefär så många som vi har tagit emot i år, säger Peter Hasch.

Ansvaret för introduktionen av flyktingarna de två första åren har helt nyligen flyttats från kommunen till Arbetsförmedlingen.

Mer läsning

Annons