Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åring åtalad för brutalt mobilrån

Den 22-årige mannen fick ta emot flera knytnävsslag och sparkar för att han inte lämnade ifrån sig sin mobiltelefon. I går dömdes en 19-åring för den brutala rånmisshandeln i ett trapphus i centrala Gävle – och för misshandel av en busschaufför. Bland annat.

Annons

En kväll i november satt den 19-årige mannen och en kamrat och drack öl i ett trapphus på Hamiltongatan. När 22-åringen som var på väg ut skulle gå förbi krävde 19-åringen att han skulle lämna ifrån sig sin mobil. När han sade att han inte hade någon blev han överfallen och misshandlad av 19-åringen.

Sparkade vidare

Han fick ta emot flera knytnävsslag i magen och mot ansiktet. När han föll och slog bakhuvudet i hissdörren fortsatte både 19-åringen och kamraten att sparka på honom.

Till slut lämnade den svårt misshandlade 22-åringen ifrån sig mobilen.

Han hade då bland annat ett brutet näsben som senare krävde en operation.

Några veckor senare klev 19-åringen på en buss utan att visa biljett.

När busschauffören sade till honom att visa en biljett eller betala blev 19-åringen aggressiv och efter att tumult uppstått misshandlade han busschauffören.

Innan 19-åringen och hans två kamrater lämnade bussen blev chauffören dessutom dödshotad av en av kamraterna.

Brott mot knivlagen

Domen omfattar även ett försök till misshandel sent en kväll på McDonalds i Gävle och brott mot knivlagen då 19-åringen vid två olika tillfällen burit kniv respektive ett järnrör på allmän plats.

Vid samtliga brottstillfällen har han varit berusad.

Han förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret och döms till fortsatt skyddstillsyn och behandling.

Han ska även betala 23 400 kronor i skadestånd till 22-åringen och drygt 7 500 kronor till busschauffören.

Kamraten som hotade busschauffören till livet döms till 14 dagars fängelse.

Mer läsning

Annons