Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åringen fri efter juristmiss

Efter en juridisk miss blev åklagaren på torsdagen tvungen att släppa ut den våldsamme 19-åringen efter ännu en rymning från ett behandlingshem. Men på kvällen begick han nya brott och i går kunde han trots allt häktas.
– Skönt att det inte var allvarliga brott, tycker åklagaren Birgitta Fernlund.

Annons

19-åringen har upprepade gånger rymt från olika behandlingshem och gjort sig skyldig till nya grova brott. Han har rånat en frisersalong på Brynäs och skadeskjutit två personer utanför Munken i höstas.

När han rymde efter den senaste domen om kontraktsvård på ett behandlingshem begärde åklagaren Birgitta Fernlund honom häktad på nytt. I förra veckan greps 19-åringen och på torsdagen skulle Gävle tingsrätt ta ställning till åklagarens begäran att han skulle omhändertas i väntan på att den gamla domen revs upp och omvandlades till en ny.

– Men jag hade gjort en felbedömning, och blev tvungen att återkalla den begäran. Då fanns inget annat val än att släppa honom, förklarar Birgitta Fernlund.

Felbedömningen bestod i att Fernlund först överklagade domen till hovrätten och begärde rymlingen häktad i sin frånvaro, men sedan återkallade överklagandet för att låta Gävle tingsrätt ompröva domen.

– Det var för att få en praktiskt enklare hantering av målet som jag återkallade överklagandet. Men jag missade att inte heller tingsrättens dom vann laga kraft förrän överklagandetiden för hovrättens beslut gått ut, förklarar hon.

Och utan en lagakraftvunnen dom fanns det på torsdagen ingenting att ompröva för tingsrätten. Och då fanns det ingen laglig grund att hålla 19-åringen inlåst längre.

Men friheten blev inte långvarig för 19-åringen som senare på kvällen greps av ordningsvakterna på Heartbreak.

Enligt vakternas polisanmälan sa de till 19-åringen att han inte fick röka inne i lokalen. När han inte brydde sig om tillsägelserna bestämde de sig för att avvisa honom.

Då blev han aggressiv och slog till båda vakterna i ansiktet med knuten näve. Han hotade dem också, och sa något i stil med att ”ni vet inte med vem ni har att göra”.

På fredagseftermiddagen häktades 19-åringen. Han medgav att han avvisats från krogen, men hävdar att ordningsvakterna hittat på att han slagit dem.

Åtal ska väckas om en vecka. I samband med den kommande rättegången kommer åklagaren att begära att den tidigare domen om skyddstillsyn omvandlas till ett fängelsestraff på ett år och nio månader.

Mer läsning

Annons