Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 000 kronor ska locka läkare till Gävleborg

Pengar ska locka läkare till Gävleborg.

Specialistläkare som skriver på för att jobba i landstinget i minst ett år får en bonus på 200 000 kronor.

Förhoppningen är att det ska ge 20–30 nya läkare redan i år.

Annons

Så kallade sign on-bonusar har länge använts vid spelarövergångar inom bland annat fotboll och hockey. Men testas nu även av landstinget Gävleborg.

För att få hit läkare som det är stor brist på i Gävleborg lockar man med bonuspengar – 200 000 kronor får de som skriver på för att jobba här i minst ett år.

– Vi gör bedömningen att det är värt att prova för att se om vi kan få fler läkare inom de områden där vi har allra störst behov, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.
Tidigare har landstinget försökt lösa den stora läkarbristen genom att värva läkare från utlandet och genom att själv utbilda fler specialistläkare.

Men nu väljer man att även mer aktivt försöka locka hit färdiga läkare från andra delar av landet.

Bara till specialister
Bonusen betalas dock inte ut till alla läkare utan bara till de som är specialiserade inom områden där landstinget har extra stor brist – dit hör bland annat patologer, kärlkirurger, neurologer, barnläkare, psykiatriker. Även familjeläkare som är beredda att jobba på orter med stor läkarbrist kan få bonus.

– Det ska förhoppningsvis locka fler att rycka upp sina bopålar och komma hit. Tanken är att pengarna ska täcka kostnader för bland annat flytten, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Tanken är också att det ska minska landstingets beroende av dyra hyrläkare. 200 000 kronor motsvarar vad en hyrläkare kostar en månad och därför vill man i stället se om man med de pengarna kan få egna läkare.

Högt mål
Målet är högt satt. Landstingsdirektören räknar med att den så kallade sign on-bonusen ska locka 20–30 läkare bara i år.

– Vi har redan fått tag på en patolog, säger han.

I ett nästa steg – för att få läkarna att stanna i landstinget – planerar man även att införa en resultatbonus.

Exakt hur den ska se ut är ännu inte klart men den kan innebär att läkare som ansvarar för många patienter, hinner med många besök eller undersöker många prover får extra betalt, uppemot 200 000 kronor extra per år.

Mer läsning

Annons