Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åriga Gabrielle om forskardrömmarna och reaktionerna hon möts av i USA

/
  • Gabrielle Östlund-Sholars på tillfälligt besök på mammas gata. Annars pluggar hon fysik och astronomi i sitt andra hemland.

Hon är en studiebegåvning med toppbetyg och hennes framtid som forskare tycks vara utstakad. Men livet har inte alltid varit lätt för Gabrielle Östlund-Sholars.

Annons

Kaffet kallnar när orden forsar fram, en blandning av svenska och engelska. Precis den språkfusion som familjen använt sig av under uppväxtåren i Gävle. Ett resultat av en svensk mamma och en amerikansk pappa. Dubbelt medborgarskap, en fot i två länder och två kulturer, varken vit eller svart – eller möjligen både och.

– Jag minns att jag redan som fyraåring gömde mig bland kuddarna i soffan och sa till mamma att hon nog inte var min mamma. Jag liknade ju ingen av mina föräldrar.

I trotsåldern bröt en identitetskris ut. Hon var fjorton och arg på allt och alla. Hon försökte platta ut sitt krusiga hår och berättar att hon kunde gå med sina kompisar på gatorna på Brynäs och känna gemenskap men för en betraktare var det tydligt att hon skilde ut sig. Först när gymnasiet närmade sig och engagemanget för miljö tog fart började hon komma till sin rätt. I dag ser hon bara fördelar med att vara en mix av allt.

Efter Lyftet och Engelska Skolan läste hon naturvetenskap med miljöinriktning på Korrespondensgymnasiet. Att plugga på distans och få sina uppsatser bedömda av mentorer på annan ort kräver stora mått av självdisciplin. Att döma av slutbetyget, 25 MVG, 3 VG och ett G, tycks hon vara välförsedd.

I dag studerar hon fysik och astronomi på Smith College i Northampton, Massachusetts. Andra året av fyra på ett systeruniversitet till ansedda Yale och enbart öppet för kvinnor. Studiehungern är långt från mättad.

– Kan nog tänka mig tio år till. Först efter att ha doktorerat börjar det hända saker, jag vill ju skapa, göra avtryck. Det är viktigt att ha en bred kunskapsbas för att sedan kunna hitta sin nisch, säger Gabrielle, vars mål är att bli forskare inom astrofysik och astrobiologi.

Sommar och vinter tillbringar hon i Gävle. I dagarna har hon här fått ett stipendium som gör det möjligt att delta i en månadslång kurs i hållbar utveckling i Indonesien senare i sommar.

Miljö är återkommande intressant, men kan också vara en källa till dysterhet. Särskilt i USA där problemen ligger på en helt annan nivå.

– I bland känns det som om vi bara lappar ihop med silvertejp.

Gabriella Östlund-Sholars understryker att hon är svensk. Tack vare Bernie Sanders genombrott i amerikansk politik har hon nästan blivit ett studieobjekt. Hon kommer ju från Sverige, välfärdslandet som tycks ha gett Sanders hans ideologiska kompassriktning. ”Sweden, oh my god”, säger många beundrande.

– Jag vet att det är okej i Sverige, jag behöver inte oroa mig när jag är borta. Det är tryggt och välordnat. Men när jag berättar att en Toblerone kan bli en korruptionsskandal i Sverige skrattar mina närmaste vänner från Sydkorea, Palestina och Kenya. I global jämförelse blir våra problem så fjuttiga.

– USA är kontrasternas och paradoxernas land. Går man gatan ner från vårt välskötta universitet möter man hemlösa krigsveteraner och många fattiga anklagar sig själva att det är deras eget fel att de har det svårt.

– Samtidigt är det okej att vara högljudd, att ta plats, att visa att man är något och att bli respekterad för den man är. Det är något som jag tagit till mig.

Mer läsning

Annons